Rentbrennende ovn og god fyringsteknikk er viktig for at vedfyring skal være miljøvennlig oppvarming. Vedovn
Ny forbrenningsteknologi for vedovner ble introdusert på midten av 1990 tallet, og ble lovpålagt for alle nye vedovner fra 1998. Teknologien gjør det mulig å redusere utslippene av svevestøv til et minimum.99 prosent av alle avfallsstoffer ved vedfyring blir brent opp ved tilførsel av sekundærluft i brenn kammeret.

Rentbrennende ovner utnytter også veden bedre, og kan bidra til en reduksjon av oppvarmingsutgiftene med inntil 50 prosent. Om du fyrer en del med ved, er det derfor en god investering å erstatte gamle ovner med nye. Varmen fra nye ovner kan også lettere reguleres (mer eller mindre tilførsel av luft) enn eldre ovner, slik at du til enhver tid oppnår behagelig og riktig temperatur.

Slik fyrer du miljøvennlig:

  • Sørg alltid for å ha god trekk. Reguler varmen med hvor mye ved du legger i - ikke ved å skru ned trekken. Legg heller i litt oftere og mindre, men med god trekk hele tiden.
  • Sørg for god trekk i pipa. Pass på at ovnen er tett og at det ikke er lekkasjer ved inngangen til pipa.
  • Bruk alltid tørr ved.
  • Brenn ikke søppel, som for eksempel aviser, plast, glanset papir, våte melkekartonger eller annet husholdningsavfall.
  • Brenn ikke plank som er malt, lakkert eller impregnert.

Lurer du på om du fyrer riktig? Sjekk denne artikkelen for riktig vedfyring: Her er “vedfyringens ABC”   hos Gemini.no. Siden inneholder allmennrettede forskningsnyheter om teknologi, energi og miljø, naturvitenskap, fisk og havbruk, nyskaping, helse, samfunn og humaniora fra forskningsinstituttene SINTEF og NTNU.

Se mer: 
Tilskudd til vedovn