Edvard Munch ble født 12. desember 1863 i andre etasje på Engelaug Østre på Ådalsbruk i Løten. Hans far, Christian Munch, tjenestegjorde som lege på Tofsrudmoen, og etter å ha jobbet her en stund, ble han kjent med Laura Cathrine Bjølstad som jobbet som husjomfru hos legekollegaen Dr. Christian P. Munthe i Elverum. De giftet seg i 1861, og fikk to barn mens de bodde i Løten; Sophie og Edvard. Edvard ble senere en verdensberømt kunstner.


Døpt i Løten

Edvard bodde ikke i Løten så lenge, men han ble faktisk døpt to ganger her. Først en hastedåp hjemme på Engelaug fordi han var så svakelig, og senere en stadfesting av dåpen i Løten kirke 15. april 1864. Familien flyttet til Oslo allerede i 1864 da Edvards far fikk jobb som lege der. Etter det ble familien boende på ulike adresser i hovedstaden.


Tilbake i Løten

Men fordi familien hele tiden holdt kontakten med folkene på Engelaug, reiste Edvard tilbake til området flere ganger som barn og ungdom og fikk venner her. Det antas at tilknytning til landskapet og bygdelivet på Løten hadde stor betydning for hvordan han utviklet seg som person og kunstner.


Les mer om Edvard Munch i Løten her på våre hjemmesider

Besøk Munch-senteret på Klevfos og lær med om Evard Munch og hans liv i Løten!

Fra Munch-senteret på Klevfos. Foto: JH Studios
Fra Munch-senteret på Klevfos. Foto: JH Studios