Vi ønsker velkommen til Kirsti Grotmol sin utstilling "Å bli venner med vinden". Her viser Grotmol malerier, installasjon og film. Utstillingen åpner 7. juli kl. 12.00 og vil stå fram til 26. august!

Utstillingen «Å bli venner med vinden» er en poetisk reise på flere plan – og en hyllest til Edvard Munch i fødekommunen Løten. Utstillingen åpner lørdag 7. juli kl. 12.00 med billedkunstner og filmskaper Kirsti Grotmol. Hun ble i 2017 tildelt Hallvard Trættebergs stipend av Løten kommune, og vil nå vise blant annet fargesterke malerier i stort format. Utstillingen gjenspeiler det å reise i konkret og mer overført betydning. 

Nattevandrer (Kirsti Grotmol)

Utstillingen er åpen:
Lørdag 7. juli - søndag 26. august,
tirsdag til fredag kl. 10:00 - 16:00, og søndager kl. 12:00 - 16:00.
Sted: Klevfos Industrimuseum 
>> Kartlink 

Kirsti Grotmol er en etablert billedkunstner og filmskaper, som bor og arbeider på Ekely Kunstnerkoloni i Oslo.
På Ekely tilbrakte Edvard Munch sine siste år. Nå går turen til Løten, der historien om unge Edvard startet.
Grotmol sin fascinasjon for Løten, og landskapet og naturen her, har sitt utgangspunkt i nettopp Munch:

Edvard Munch ble født på Løten og jeg tenker at som lite barn var han midt inne i landskapet her med jorder og fruktbar mark. Da var verden akkurat så stor. Samtidig var det noe mer der ute – noe som han som barn bare kunne ane. Som voksen skulle han utforske dette på sine mange reiser – og i maleriene sine.


Slektskap

Nettopp dette; det å være liten i den store naturen, og å reise ut i den, er noe Grotmol føler slektskap til.

Jeg liker å reise langsomt og jeg liker å se landskapene passere forbi meg. Jeg tenker på de som bor der, men også på alle de som reiser gjennom disse landskapene – fra nysgjerrige oppdagelsesreisende – til de som må forlate sine hjem og reiser gjennom ukjente landskap.

Utstillingen gjenspeiler nettopp det å reise. Det kan være en reell reise. En drøm, en utfordring, et håp – eller en farefull flukt. Det å male er også en utforskning av egne, indre landskaper. Slik beveger bildene seg i rommet mellom en ytre virkelighet og et indre landskap.


Nattens bilder

Månen er et sentralt element i Grotmols malerier; i hvitt, rødt, gult eller sort. Månen har en naturlig tilstedeværelse iÅ bli venner med vinden (Kirsti Grotmol) nattens bilder, og Grotmol er en nattevandrer: «Noen ganger stopper jeg – og står der alene med naturen rundt meg. Da kan jeg kjenne vinden…». Slik var det kanskje også for Munch, som gjentatte ganger malte nattmørke bilder og månens speiling i vannet.
 

Spennende rom på Klevfos

Fabrikken på Klevfos er ikke et typisk utstillingslokale, og krever sitt av både kunstner og kunstverk. Derfor leide også Grotmol Munch eget atelier på Ekely for å male disse bildene, og for å kunne lage de i den størrelsen hun ønsket. Det er store og fargesterke malerier, men også installasjon og film, som vil bli vist på Klevfos i perioden 7. juli til 26. august. Utstillingen «Å bli venner med vinden» er en poetisk reise på flere plan – og en hyllest til Edvard Munch i fødekommunen Løten.


Om Kirsti Grotmol

Kirsti Grotmol arbeider med maleri, skulptur, tegning, grafikk, foto, video, installasjon, håndlaget papir med mer – og er opptatt av hvordan de ulike kunstuttrykkene utfyller, utdyper og utfordrer hverandre. Hun har deltatt på en rekke utstillinger i Norge og i utlandet, bl.a. i Kina, Japan, Russland, USA og Australia. Hun har vært med på utstillinger i Alexandria Bibliotek i Egypt og hatt separatutstillinger bl.a. på det Danske Instituttet i Athen og Nasjonalgalleriet i Sofia, Bulgaria.

Kirsti Grotmol er utdannet billedkunstner fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo og Kunstakademiet i Kirsti GrotmolPortugal. Hun er også utdannet lektor og journalist. Grotmol har vært litteratur- og teateranmelder i Dagspressen, redaktør i Profil og Kvinnejournalen og skrevet i Tegnerforbundets tidsskrift Numer i en årrekke. Hun har tidligere vært styreleder i Norske Billedkunstnere (NBK) og Norsk Billedhoggerforening (NBF). Hun sitter nå i styret for International Association for Paper Making Artists (IAPMA).

Kirsti Grotmol laget for noen år tilbake filmen «Nordlandspiken. Modell fra Edvard Munch» som bl.a. er vist på Kunstfilmfestival i Montreal, på Pompidou Sentret i Paris, på Svensk TV2, NRK – og i Munchs studio på Ekely i forbindelse med 150-års jubileet for Munchs fødsel i 2013. Filmen vises i det daglige filmprogrammet på Munch-museet i Oslo.

Kirsti Grotmol bor og arbeider i Ekely Kunstnerkoloni, Oslo.

Vil du vite mer?

>> Se mer om Munch i Løten (nettsiden)
>> Følg Munch i Løten på Facebook
>> Se fra utdelingen av Hallvard Trættebergs stipend til Kirsti Grotmol her