En beboer ved Løten helsetun døde i dag av korona. Dette er det andre dødsfallet blant beboere, etter at en døde etter en tid på sykehus 1. nyttårsdag. 

- Dette er triste nyheter, sier ordfører Marte Larsen Tønseth. – Mine tanker går til de pårørende. Vi føler med dere, og vi gjør det vi kan for å skjerme de eldre og sårbare mot smitte. 

Øvrige beboere ved Løten Helsetun er nå er ute av isolasjon og alle ansatte er tilbake på jobb. Vaksinering av beboere starter denne uka.

 

Løten helsetun

Før jul ble totalt fem beboere og ti ansatte smittet av korona. Det er ingen flere positive prøver og ikke lenger et pågående utbrudd ved helsetunet. Helsetunet ble derfor åpnet for besøk igjen fra 30. desember.

Men siden beboerne nå fra uke 1 skal vaksineres er det nødvendig med forsiktighet for å redusere sannsynligheten for karantene. Til vaksineringen (to doser) er gjennomført ber i derfor om at:

  • Antall besøkende og hyppighet av besøk begrenses. Det gjøres individuelle vurderinger.
  • Beboere ikke reiser ut fra sykehjemmet på permisjon/besøk.
  • Besøkende bør bruke munnbind og holde minst to meter avstand til den de besøker.

 

Skoler og barnehager

Løten ungdomsskole drives på rødt nivå i uke 1 og 2 i tråd med nasjonale anbefalinger. Barnehager og barneskoler drives på gult nivå.

 

Vaksinering

Løten får sine første korona-vaksiner denne uka. De første vaksinene settes på beboere ved Løten helsetun.

Vaksinen er gratis og tilbys alle innbyggere over 18 år, etter en nasjonal prioriteringsliste.

Vaksinen skal tas to ganger med minimum 21 dagers mellomrom. En uke etter andre gangs vaksinering viser studier en vaksineeffekt på 95 %. Fordi effekten varierer og at man kan være smittet uten symptomer, skal gjeldende smittevernregler følges også etter vaksinering.

Innbyggere som har påvist korona, har symptomer eller er i karantene på vaksinasjonstidspunktet kan ikke få vaksinen. Vaksineringen blir da utsatt. Også de som har hatt korona anbefales å vaksinere seg.

Du blir varslet før det er din tur til å få vaksine. De som har mulighet anbefales å følge med på kommunes nettsider for mer informasjon.

Vaksinen vil være grundig testet og godkjent for bruk. Alle vaksiner har bivirkninger, de fleste er milde og forbigående. Selv om man tester de nye vaksinene grundig, vil man aldri kunne sikre seg helt mot sjeldne bivirkninger som kan oppstå når vaksinen tas i bruk i stor skala. Eventuelle bivirkninger av de nye vaksinene vil bli fulgt nøye av legemiddelmyndighetene, og i tett samarbeid med andre land.

 

Nasjonale tiltak

Regjeringen presenterte den 3. januar nye nasjonale tiltak som varer til 18. januar. Regjeringen ber oss om et felles krafttak i to uker, med begrenset sosial kontakt for å hindre smitte. Tiltakene som består både av påbud og anbefalinger kan du lese her.

 

Lokale tiltak

De fire kommunen i Hamarregionen hadde gjennom jula noen lokale tiltak. Noen av disse videreføres til 18. januar. Dette er:

  • Fortsatt stenging av svømmehaller og ubetjente treningssentre, bingohaller, lekeland mm.
  • Begrensning av antall kunder i butikker
  • Munnbind på kollektivreiser og i taxi
  • Dagtilbud for eldre vil fortsatt holde stengt.

Les mer om de lokale tiltakene her.