Hvor mange promille er eiendomsskatten på?
I Løten er promillesatsen på 3,3 i 2022
Det er kommunestyret i Løten som bestemmer skattesatsene (promillesatsene).
I Løten er promillesatsen på 3,3 i 2022
Det er kommunestyret i Løten som bestemmer skattesatsene (promillesatsene).
Vi har fått meldinger om at noen mottakere ikke får åpnet posten fra det offentlige. Det gjelder spesielt post som leveres i Digipost og gjerne for de som har iPhone eller iPad og som bruker Digipost-appen. Men samme problem kan også oppstå i e-Boks og på andre mobiltelefoner og nettbrett. Problemet ligger hos leverandør av tjenesten, og de jobber med å rette feilen.
Vårt råd er da å unngå å bruke appen. Bruk heller en vanlig nettleser og gå til www.digipost.no dersom du bruker Digipost eller www.e-boks.no for de som bruker e-Boks.
Har du tilgang til en PC er det ofte den beste løsningen for slik post.
Husk at du alltid må logge inn via ID-porten, ikke med brukernavnet og passordet som du kanskje bruker for å få post fra private avsendere.
Send en e-post til eiendomsskatt@loten.kommune.no eller ring oss på tlf. 62 56 40 00 (kl. 10:00-14:00).
Under fanen «Min eiendom» på Min Side finner du mye informasjon om din eiendom: Om eiendomsskatt, hvor mye du skal betale i kommunale avgifter, samt kart over eiendommen.
Har du spørsmål om det som er registrert i matrikkelen om forhold knyttet til bygninger, areal, tomtestørrelse osv. tar du kontakt med teknisk forvaltning.
Om du har spørsmål kan du sende dem på epost til eiendomsskatt@loten.kommune.no eller ringe sentralbordet på tlf. 62 56 40 00 (hverdager kl. 10:00 – 14:00).
Sakkyndig nemnd behandler og fastsetter eiendomsskattetakstene etter nærmere regler. De er også første instans i klagebehandling.
De er oppnevnt av kommunestyret i Løten, og består av tre medlemmer og tre felles varamedlemmer. De er valgt for valgperioden (fire år).
Se mer Sakkyndig nemnd i Løten her
Sakkyndig nemnd i Løten kommune har utarbeidet «Retningslinjer for eiendomsskattetaksering». Retningslinjene finner du her:
Retningslinjer og sonekart med sonefaktor
Disse retningslinjene var nye i 2021, og gjelder til neste taksering (normalt om 10 år). De inneholder prinsipper for eiendomskattetaksering, og sier hva som skal legges til grunn for å komme frem til en mest mulig riktig takst. En takst består av flere elementer og er bygd opp på følgende måte:
Matrikkelen er det nasjonale eiendomsregisteret. Dette oppdateres løpende med endringer som gjøres på den enkelte eiendom. På skatteseddelen vil det fremkomme hvilke bygninger og areal som er lagt til grunn for taksten på den enkelte eiendom. Bebygde tomter blir også taksert.
Kvadratmeterprisen for ulike typer areal er fastsatt med bakgrunn i omsetningsverdier for ulike typer eiendommer i kommunen de siste årene.
Vurdering av forhold på (Indre faktor - IF) og omkring eiendommen (Ytre Faktor - YF) er fremkommet på bakgrunn av utvendig befaring som ble gjennomført i 2020.
Det er utarbeidet sonekart for all bebyggelse. Sonefaktoren er den faktoren som har størst betydning for at eiendommen skal få en mest mulig riktig takst ut fra beliggenhet.
Eiendommene er befart av kommunen i 2020. Taksten ble fastsatt på bakgrunn av retningslinjer for eiendomsskattetaksering (pdf) utarbeidet og vedtatt av sakkyndig nemnd for eiendomsskatt.
Ja. Staten har bestemt at bolig- og fritidseiendommer skal ha 30 prosent reduksjon i takstgrunnlaget før skatten beregnes. Dette er allerede trukket fra på skatteseddelen du mottar.
Nei. Løten kommune har ikke bunnfradrag.
Klagebehandlingen starter når fristen for å klage er gått ut.
Klagene behandles først av sakkyndig nemnd. Hvis sakkyndig nemnd gir deg medhold, får du en ny takst. Du kan også få delvis medhold eller ikke medhold. Da går klagen videre til Sakkyndig ankenemnd.
Sakkyndig ankenemnd kan gi deg medhold, delvis medhold, ikke medhold, og taksten på eiendommen din kan settes ned eller økes.
Sakkyndig ankenemnd vil under sin behandling befare eiendommen din hvis det opplyser saken ytterligere. Deres vedtak er endelig og kan ikke påklages.
Hovedoppgavene til nemnda er å behandle klager som ikke har fått medhold i sakkyndig nemnd.
Hvis du mener at eiendomsskattetaksten er feil, kan du klage på taksten innen frist angitt på faktura/ skatteseddel. Klagen må være skriftlig, og forholdene du klager på, bør konkretiseres og dokumenteres så godt som mulig.
Her finner du mer om hvordan du klager på eiendomsskatt: