Det har så langt i mars vært totalt 33 nye smittetilfeller i Hamarregionen.

- Selv om smittetallene fortsatt er relativt lave, har vi mutert virus i 75 % og ukjent smittevei på rundt 15% av tilfellene. Det betyr stor fare for rask og ukontrollert smitteøkning, sier kommuneoverlege Cecilie Blakstad Eikenes.  

- Akkurat nå er vi i en heldig situasjon sammenlignet med regioner nær Oslo, og vi har et dyktig smittesporingsteam som raskt har fått oversikt over smitteklynger, og så kan det nok hende at vi i enkelte tilfeller også har hatt litt flaks.  
 

God innsats litt til
Vi håper jo at lave smittetall også kan tilskrives at innbyggerne er varsomme og overholder smittevernreglene, sier Blakstad Eikenes, og understreker at denne innsatsen må fortsette en stund til.  

- Situasjonen er såpass risikofylt at det fortsatt er viktig unngå kontakt med personer fra kommuner med høyt smittetrykk. Unødvendige arbeidsreiser og besøk til og fra disse områdene frarådes sterkt.

Testkapasiteten i vår region er god, og vi anmoder igjen alle om å ha lav terskel for å teste seg. 

Løten
I Løten er det totalt 84 smittede siden pandemien startet. 14 av disse er siden nyttår og 8 er i løpet av mars. Det har heldigvis vært kjent smittevei på de fleste av disse og flere av tilfellene henegr sammen og personene var allerede i karantene. De siste to døgn er det ikke meldt om nye tilfeller. 

 

Regjeringens påskeanbefalinger
Regjeringen la i dag fram sine anbefalinger for påskeferien. Reiser til utlandet frarådet og vi bør heller ikke foreta unødvendige reiser innad i Norge. Å reise til hytta er greit hvis man tar ekstra smittevernhensyn. Dette innebærer blant annet å gjøre innkjøpene på forhånd, unngå kollektivtransport og å holde avstand til andre. Antall nærkontakter bør begrenses og aktiviteter bør skje utendørs. Overnattingsbesøk anbefales heller ikke.

 

Hvis du er syk, i karantene eller venter på testsvar bør du holde deg hjemme i påsken. Hvis du blir syk på hytta, bør du dra hjem. Personer som bor i områder med mye smitte, for eksempel Oslo, bør unngå å dra på hotell og overnattingssteder der mange samles.


Folk kan delta på gudstjenester og religiøse arrangement der de bor, men bør unngå slike samlinger utenfor egen kommune.

Les mer om regjeringens anbefalinger her.

 

Vaksinestatus
Totalt har 699 personer fått første vaksinedose i Løten. 337 av disse er ferdig vaksinert med dose to. Løten har ikke fått så mange vaksinedoser de siste ukene og er derfor fortsatt på gruppen 75-84 år. Til uka vaksineres 55 nye personer i denne aldersgruppa, i tillegg til de som skal ha andre dose. Regjeringen varsler at Norge kommer til å motta flere vaksiner i tiden framover og spesielt etter påske.

 

AstraZeneca
I går kom meldingen om at vaksinering med AstraZeneca settes på pause. Dette fordi det undersøkes om et dødsfall i Danmark kan ha sammenheng med vaksinering med denne vaksinetypen.
 

- Det er ikke konkludert at det er en sammenheng mellom vaksinasjon og hendelsen i Danmark, men etter et forsiktighetsprinsipp så velger vi å sette vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen på pause mens utredningen pågår, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved FHI.

I Løten har vi vaksinert med to ulike vaksinetyper. Etter nasjonale retningslinjer er AstraZeneca gitt til utvalgt helsepersonell og ikke til noen over 65 år.


Så fort vi får mer informasjon om eventuell oppstart av vaksinering med AstraZeneca, og hva som er anbefalt for de som har fått første dose, gir vi beskjed via nett/sosiale medier og direkte til de dette angår.