Forskrift om skolefritdsordning (SFO) ved de offentlige skolene i Løten kommune.
Hjemmel: Fastsatt av Løten kommunestyre den 12.02.25 med hjemmel i lov 9. juni 2023 nr. 30 om grunnskoleopplæringa og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) § 4-5 femte ledd.

Kommunedirektøren gis fullmakt til å foreta mindre endringer av ikke prinsipiell karakter samt endringer som følge av nasjonale krav. Forskriftene erstatter vedtekter av 07.02.2024.

§ 1 Nasjonale retningslinjer

Skolefritidsordningen (SFO) i Løten kommune skal drives i samsvar med gjeldende lovverk, forskrifter og rammeplan for SFO.

§ 2 Formål og virkeområdet

Kommunen skal ha et tilbud om skolefritidsordning før og eter skoletid for 1.-4. årstrinn, og for barn med særskilte behov på 1.-7. årstrinn. (Jf. Opplæringsloven §4-5). Forskriften gir
regler om den kommunale skolefritidsordningen, som i dag har tilbud ved de 4 barneskolene i Løten kommune. Når ny skole står ferdig, vil et samlet SFO-tilbud gis på denne.

Skolefritidsordningen skal legge til rette for lek, kultur- og fritidsaktiviteter med utgangspunkt i alder, funksjonsnivå og interesser hos eleven. Skolefritidsordningen skal gi barna omsorg og tilsyn, samt bidra til å utvikle barns evne til samarbeid og fremme flerkulturell forståelse.

§ 3 Eierforhold og ansvarlig styringsorgan

De kommunale skolefritidsordningene eies av Løten kommune.

§ 4 Personale og ledelse

Rektor har det overordnede faglige og administrative ansvaret for SFO, mens SFO-leder styrer den daglige driften. SFO er underlagt rektor ved barneskolene, og foreldre og ansatte deltar i skolens samarbeidsutvalg.

Bemanningen skal sikre et trygt og godt omsorgs- og fritidstilbud i tråd med SFOs mål. Anbefalt bemanningsnorm i Løten kommune følger nasjonal bemanningsnorm for 1.-4. trinn. Denne skal være tilpasset åpningstid, aktivitetsnivå og eventuelle barn med særskilte behov.

§ 5 Opptak

5.1. Opptaksmyndighet

Opptak til SFO ivaretas av rektor ved aktuell skole. Kommunedirektøren sørger for at opptaket mellom skolene blir samordnet.

Klagefristen er 3 uker fra det tidspunktet søkeren mottar skriftlig melding om vedtak, jf. forvaltningslovens § 29.

5.2 Generelt om opptak

Søknad om plass ved SFO, med søknadsfrist 1.mars, sendes gjennom kommunens skoleadministrative system, Visma Flyt Skole.

Gratis kjernetid tilbys på SFO i 12 timer pr. uke fordelt på opphold hver skoledag i tidsrommet 08:15-15:15. Til nå gjelder dette for elver på 1. – 3. trinn. For utenom 12 timer gratis plass er alle plasser hele og fastsatte dager. For behov utover dette kjøpes det enkeltdager, eller en søker større plass. (For 1. trinn på Østvang vil dette kun inneholde en av de delte dagene, inntil denne praksisen avvikles).

Oppholds alternativer:

Det tilbys

100% plass (5d/u),

80% plass (4 d/u),

60% plass (3 d/u),

50% plass – annenhver uke,

40% plass (2 d/u),

20 % plass (1 d/u),

12 timer tidfestet gratis plass.

Dagplass.

5.3. Opptakskriterier
  1. Barn i 1-4. trinn er sikret SFO-plass ved den skolen barnet hører hjemme.

  2. Søkere fra 5-7. trinn må oppfylle minst et av følgende kriterier:

    • Barn med nedsatt funksjonsevne

    • Barn søkt inn i henhold til lov om barnevern

    • Barn søkt inn på grunn av sosiale, medisinske eller pedagogiske årsaker (Jf. Opplæringsloven § 4-5.Skolefritidsordning og Forskriften § 2.8)

Andre behov kan vurderes etter søknad. Rektor fatter vedtak.

5.4.  Opptaksperiode

Hovedopptaket skjer etter søknadsfristen 1. mars. Tildelt plass gjelder til endt 4. trinn eller til oppsigelse. SFO-året starter 1.august og varer til og med 31. juli.

Inntak i løpet av skoleåret kan skje. Oppstart vil være tidligst den 1. måneden etter mottatt søknad og kan avslås ved manglende kapasitet på SFO.

Skolefritidsordningen kan ta imot barn på dagplass (enkelt-dager) så lenge det er kapasitet.

Det er ikke adgang til å samle opp ubrukte dager i SFO ved fravær.

5.5. Oppsigelse

Oppsigelse eller endring av plass gjøres gjennom Visma Flyt Skole. Dersom barnet slutter eller endrer oppholdstid gjelder en oppsigelsestid på 1 måned, gjeldende fra den 1. måneden etter vi mottar oppsigelse.

Ved oppsigelse innlevert etter 1. april gjelder betaling for plassen ut SFO- året. 4.klassinger utgår automatisk fra SFO den 31. juli dersom ikke annet er avtalt.

§ 6 Foreldrebetaling

Betalingssatser fastsettes av kommunestyret i forbindelse med årsbudsjett. Betaling for mat kommer i tillegg, Kostpris beregnes ut ifra størrelse på plass, uavhengig av bruk av dager.

Det betales forskuddsvis for opphold, fordelt på 11 betalingsperioder pr. år. Dagplasser etter faktureres. Det er betalingsfri i juli måned.

Foreldre kan ikke kreve fratrekk dersom de tar ut ferie på andre tidspunkter. Dette gjelder selv om eleven har søkt fri fra skolen. Alternativt må plassen sies opp i henhold til gjeldende vedtekter.

Tilbudet om SFO-plass opphører ved betalingsrestanser på 2 måneder eller mer. Ved for sen henting av barn med over 30 minutter, eller ved gjentakende over 10 minutter utover oppgitt oppholdstid eller åpningstid, vil det bli etter fakturert for en dagplass for den / de gjeldende dagene.

§ 7 Redusert betaling

Det gis 25% søskenmoderasjon fra og med barn nr. 2, yngste barn er nr.1.

  • Det er anledning til å søke om redusert foreldrebetaling etter Opplæringslovens forskrift § 1B-1. Foreldrebetaling skal maksimalt utgjøre 6 % av husholdningens samlede inntekt pr. barn i SFO
  • Det vil være gratis SFO for barn med særskilte behov på 5. – 7. trinn, i henhold til Opplæringsforskriften §2-3.
  • Det vil være 12 timers gratis SFO for elever på 1., 2. og 3. trinn, i henhold til Opplæringsforskriften § 2-2. 12 timer gratis SFO vil være tidfestet mellom 08:15 – 15:15 hver dag. For de som har søkt 12. timer gratis plass vil denne plassen utgjøre 2 dager à 6 timer i ferier.
  • For de som søker 100 % plass vil prisen bli redusert tilsvarende 12 timer av gjennomsnittlig timeantall tilbudt på SFO i kommunen.

§ 8 Åpningstider

Åpningstider for kommunens SFO er mandag til fredag fra kl. 07.00 til kl. 16:30, før og etter klassens undervisningstid.

SFO har 5 planleggingsdager pr. skoleår som samordnes med skolene. Informasjon om dager hvor SFO er stengt offentliggjøres gjennom skolenes informasjonskanaler. Dersom behovet ikke tilsier full åpningstid, kan kommunedirektør fastsette endret åpningstid.

§ 9 Ferieavvikling

Alle barn skal ha fire ukers ferie i løpet av året, hvorav tre uker sammenhengende om sommeren. SFO holder stengt i to uker i juli, vanligvis i uke 29 og 30, i samarbeid med barnehagene. Kommunedirektøren kan fastsette en annen periode dersom det anses hensiktsmessig. SFO er stengt fra 24. desember til og med 1. januar og onsdagen før skjærtorsdag.

Hver skole holder SFO åpen i skolens sommerferie, med unntak av uke 29 og 30, samt i høst- og vinterferie og på mandag og tirsdag i påsken. For barn med 12 timer gratis SFO utgjør dette to dager à seks timer per uke i ferier. Ekstra dager eller bytte av dager i ferieperiodene er ikke mulig. Påmelding til ferie-SFO gjøres i Visma, med svarfrist innen to uker før ferien for plass. Dette i forhold til bemanning.

§ 10 Budsjett

Forslag til budsjett settes opp som en del av skolens budsjett etter de vedtatte normer for SFO-driften, og fremmes som en del av kommunedirektørens budsjettforslag.

§ 11 Leke- og oppholdsareal

SFO har base ved hver barneskole frem til ny skole står ferdig. SFO og skole deler arealer i skolen og i tilknytning til skolen. SFO disponerer skolens lekeareal ute og inne.

§ 12 Ordensreglement og oppfølging

Hver SFO følger kommunens overordnede skoleregler. Skolene og SFO utarbeider sitt eget reglement som tilpasses andre lokale behov. Dette sendes ut til foresatte ved vedtak om SFO plass. SFO-personalet har ansvar for oppfølging av at kommunen og skolens/SFO-regler overholdes.

Ved gjentatte og alvorlige brudd på ordensreglementet vil foresatte innkalles til samtale. Dersom forbedring uteblir, kan det vurderes å avslutte SFO-plassen.
Brudd på reglement som utgjør en risiko for andre kan medføre at foresatte kontaktes for å hente barnet. Dette gjelder blant annet vold, trusler, skadeverk, gjentakende ufin oppførsel, eller annen atferd som utfordrer sikkerheten og krever betydelig tilsyn.

§ 13 Generelle bestemmelser

Det må foreligge melding fra de foresatte ved sykdom / annet fravær, og når et barn skal forlate SFO på et tidspunkt som ikke er avtalt. Dersom et barn ikke møter på SFO skal foresatte varsles.

§ 14 Internkontrollsystem

SFO ved hver skole følger Løten kommunes internkontrollsystem og bestemmelsene om Miljørettet helsevern i skoler og barnehager. Skolenes eget internkontrollsystem er MOAVA, som følger årshjulet til SFO og skole.

§ 15 Forsikring

Løten kommune tegner ulykkesforsikring for elevene for opphold i skole og SFO, og til og fra skole og SFO. Kommunen har ingen erstatningsplikt for elevenes eiendeler på SFO, utover det som følger av alminnelige erstatningsrettslige regler.

§ 16 Taushetsplikt, opplysningsplikt og Politiattest

For ansatte i SFO gjelder reglene om taushetsplikt i tjenesten etter Forvaltningslovens §13a-f

Skolefritidsordningens personale - vanligvis rektor eller SFO-leder - har opplysningsplikt til barnevernstjenesten (Opplæringslovens § 24-3 og barnevernsloven 15-4).

Alle som er tilsatt i grunnskolen det være seg skole, skolefritidsordning eller leksehjelp, skal legge frem politiattest ved tilsetting. Kravet gjelder både fast, midlertidig ansatte og vikarer. (Opplæringslovens § 17-11).

§ 17 Iverksetting

Forskrift om skolefritidsordning (SFO) ved de offentlige skolene i Løten kommune trer i kraft med virkning fra 01.08.2025.