Jesu død av John M. Coetzee (2021):

Jesu død er tredje og siste bok i trilogien om den papirløse gutten som ikke harJesu Død noe navn før han får tildelt navnet David i nytt land. Boka, som mange av bøkene til John M. Coetzee, tar for seg de store spørsmålene i livet. Trilogien kan både leses som en god, men brutal virkelighetsbeskrivelse, samtidig som den inviterer til egen tolking: «Sann lesing er å høre hva boken har å si og grunne over det – kanskje til og med ha en indre samtale med forfatteren. Det er å lære om verden – verden slik den faktisk er, ikke slik du ønsker at den skal være.» (sitat fra en dialog i boka). Siden boka er tredje bok i en trilogi, bør du starte med bøkene Jesu barndom og Jesu skoledager. Synes du tre bøker er for mye for å prøve en ny forfatter, anbefales den enkeltstående boka Vanære av samme forfatter – som han mottok den anerkjente Booker-prisen for. Forfatteren er god på å skrive bøker man ikke glemmer.

Nattsangeren av Johanna Mo (2021)

Nattsangeren er første bok i en krimserie om politietterforskeren Hanna Duncker.Nattsangeren Hanna har flyttet tilbake til hjemstedet Öland etter 16 år i Stockholm. Hun rekker knapt å bli ansatt før 15 år gamle Joel blir funnet drept. Joel viser seg å være sønnen til hennes barndomsvenninne. Å være politietterforsker på et sted hvor «alle kjenner alle» byr på utfordringer. Nattsangeren er en litt annerledes krim med et stort persongalleri hvor mange av karakterene har sine personlige hemmeligheter – ikke nødvendigvis lysskye hemmeligheter. Som leser kommer vi «under huden» på flere av karakterene. Saken om Joel blir løst, men det legges ut tråder i boka om en annen uoppklart sak som vi kanskje får mer svar på i oppfølgeren Skyggeliljen.


Hør her’a av Gulraiz Sharif (2020)

Hør her’a er debutboka til Gulraiz Sharif. Det er en humoristisk bok, men som ogsåHør her`a tar opp alvorlige tema rundt det å være ung på østkanten av Oslo. Vi følger Mahmoud, sønn og bror i en pakistansk familie, den sommerferien han er 15 år. Boka tuller med fordommer, overdriver og karikerer over en lav sko, samtidig som den får frem en del utfordringer rundt det å være minoritetsungdom med annerledes bakgrunn enn den hvite majoritetsbefolkningen og utfordringer rundt det å være ung i dag. Hør her’a er en bok som får deg til å le, kanskje gråte litt og å tenke etter. Selv om boka er full av overdrivelser og fordommer, er det også en fin måte å bli bedre kjent med en kultur som ikke alle kjenner så godt. Boka appellerer både til ungdom og voksne og er relativt lettlest. Filmrettighetene til boka er solgt. Liker du «på kanten»-humoren og de politiske referansene i programmet «Nytt på nytt», er sjansen stor for at du liker boka Hør her’a. Boka fortjener absolutt flere lånere i Løten enn den til nå har fått.

Vente på vind av Oskar Kroon (2021)

Venge er på sommerferie hos morfaren sin på ei øy like utenfor kysten avVente på vind fastlandet. Livet på øya er annerledes, mer rutinepreget og roligere enn i byen, men Venge liker dette livet ute i havgapet og med sjøen som nærmeste nabo. Venge vil nemlig bli sjømann som morfar har vært, og seile på de store havene. Morfar har gitt Venge en liten seilbåt som må gjøres sjødyktig, så Venge har nok å gjøre.  Det er godt å være i de trygge og forutsigbare omgivelsene hos morfar, for på fastlandet er mamma lei seg mens pappa har flyttet inn med ny kjæreste.  Etter hvert skjer det ting på øya som gjør at ikke hverdagen blir helt forutsigbar der heller. Vente på vind er en stillferdig og vakker fortelling om å bli trygg på seg selv og å møte livets små og store utfordringer som den man er. Det er en bok som tar barn på alvor. Liker du bøkene til Maria Parr, vil du nok også like denne boka. Vente på vind er en barnebok som passer for tålmodige barnelesere fra ni år og oppover- gjerne i samlesing med en voksen. Boka vant den svenske Augustprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2019.