Informasjon om koronasituasjonen
Click here if you want this page in another language (Google translate)
Status for smitte i Løten:
Antall smittede totalt (oppdatert): | Endring: | Nye siden: | ||
---|---|---|---|---|
88 (12. april kl 08.45) | 0 | 1. april: 2 | ||
Antall vaksinerte med 1. dose: | 1290 | |||
Antall vaksinerte med 2. dose: | 420 | |||
Nå vaksineres: | 65 til 74 år. | |||

Koronavaksinering i Løten
Vi ber alle om å registrere seg i vaksinekø, også de som ikke ønsker vaksinen.
Etter at du har registrert deg, og når det blir din tur blir du innkalt pr sms. Vi følger nasjonale kriterier om rekkefølge på vaksineringen.Rekkefølgen på vaksineringen kan endres underveis, men er pr nå slik:
- Sykehjemsbeboere og utvalgt helsepersonell
- 85 år og eldre
- 75-85 år
- 65-74 år eller 18-64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp
- 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander
- 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander
- 18-44 år med underliggende sykdommer/tilstander
- 55-64 år
- 45-54 år
Les mer om status i vaksineringen i Løten her.
Hvor kan jeg få mer informasjon?
Koronatest
Alle som mistenker at de er smittet av covid-19, få teste seg uten vurdering av lege. I Hamarregionen kan disse gruppene testes ved å bestille time.
- Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19
- Alle som kan ha blitt smittet med covid-19, enten som nærkontakt eller etter opphold siste 10 dager i land med høy forekomst
Andre grupper kan testes etter vurdering av lege.
Eller du kan ringe tlf. 477 70 075 kl. 09:00-15:00 (pause kl. 11:30-12:15) alle dager.
Her ser du mer om testing og svar på test
Lokale tiltak
Løten har for tiden ingen lokale tiltak. Nasjonale tiltak gjelder.
Nasjonale tiltak
Sosial kontakt
- Én-meteren blir nå til to-meteren. Hold 2 meter avstand til andre der det er mulig, bortsett fra dem du bor med, kjæresten din eller 1-2 faste kontakter om du bor alene. Dette vil ikke gjelde for helsetjenesten, barnehager og skoler, eller andre tjenester for sårbare grupper der det i praksis kan hindre normal drift av tjenestene.
- Bruk munnbind når det ikke er mulig å holde avstand.
- Vi anbefaler maks to gjester på besøk. Ha helst kontakt med de samme over tid.
- Alle arrangementer som det ikke er absolutt nødvendig å avholde, bør utsettes.
- Du bør begrense sosiale kontakter mest mulig.
Handling
- Vi anbefaler folk å bare benytte seg av kjøpesentre og varehus i hjemkommunen.
Reiser
- Reiser til utlandet frarådes.
- Unngå unødvendige reiser innenlands.
- Man kan reise på hytta eller hotell innenlands, men unngå kollektivtransport hvis det er mulig.
- Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak bør som en hovedregel følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig.
Arbeidsplasser
- Hjemmekontor for alle som har mulighet.
- Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser der det er praktisk mulig.
Idretts- og fritidsaktiviteter
- Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt. De unntas fra anbefalingen om en meters avstand når det er nødvendig for å drive med aktiviteten.
- Barn og unge under 20 år kan delta i idrettsarrangementer som samler deltakere fra samme kommune. Innendørs kan det være inntil 50 personer på slike arrangementer. Utendørs er grensen 50, det inkluderer utøvere, trener, dommere og eventuelle tilskuere. Dersom barn og unge trener med et idrettslag i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette idrettslaget så lenge smittesituasjonen tillater det.
- Barn og unge under 20 år som driver med idretter som ikke innebærer nærkontakt, som ski, kan delta i idrettsarrangementer utendørs som samler deltakere fra samme idrettskrets eller region der region brukes som geografisk inndeling
- Utendørs kan voksne drive organisert trening dersom det er mulig å holde god avstand.
- Toppidrettsutøvere kan trene som normalt, både utendørs og innendørs.
- Toppidrettsarrangementer tillates, med unntak av seriespill som fortsatt anbefales utsatt i toppidretten. Det gjelder også treningskamper mot andre lag utenfor egen klubb. Dette gjelder også i idretter som er utenfor sesong, herunder fotball. Det anbefales fortsatt utsatt for å begrense mobilitet og sosial kontakt.
Høyere utdanning
- Lokaler ved universiteter, høyskoler og fagskoler holdes stengt for elever og studenter, slik at undervisningen skjer digitalt. Biblioteker og lesesaler kan holde åpent.
- Institusjonene kan gjøre unntak fra stenging dersom tilgang til lokalene er avgjørende for studenter som er avhengig av forsøk eller ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt, og det er nødvendig for å opprettholde progresjonen i studiet.
Regler for hele landet
Idretts- og fritidsaktiviteter
- Forbud mot innendørs organisert idretts- og fritidsaktiviteter for voksne, med unntak for profesjonelle toppidrettsutøvere.
- Treningssentre kan holde åpent for de som er bosatt i kommunen. Treningssentrene kan også holde åpent for de som er bosatt i andre kommuner, dersom de skal benytte følgende tilbud: rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør, individuell trening (slik som timer med personlig trener) og behandling som det kan bestilles time til.
Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende skal holde stengt, men kan holde følgende tilbud åpent:
- skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisert svømmetrening for personer under 20 år og svømming for profesjonelle toppidrettsutøvere.
- rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør.
- annen individuell behandling som det kan bestilles time til og hvor bad er en del av behandlingen.
- Stenging av underholdningstilbud som fornøyelsesparker og bingohaller.
Reiser
- Personer som har vært på unødvendige utenlandsreiser, må oppholde seg på karantenehotell hele karanteneperioden.
Private sammenkomster og arrangement:
Inne: 20 personer med faste, tilviste sitteplasser (ned fra 100)
Inne: 50 personer i begravelser og bisettelser med faste, tilviste sitteplasser (ned fra 100)
Inne: 50 personer på idrettsarrangementer for personer under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune
Ute: 50 personer på arrangementer (ned fra 200 eller 600 ved faste, tilviste sitteplasser)Uteliv, serveringssteder og arrangementer med skjenkebevilling
- Forbud mot skjenking av alkohol.
Arrangement
Arrangement skal ikke godkjennes av kommuneoverlegen. Det er den enkelte arrangørs ansvar å sette seg inn i, og følge, gjeldende smittervernregler. Kommunen kan bistå med råd eller hvis du ikke finner svaret på det du lurer på på fhi.no eller helsenorge.no
Kultur og idrett
Løten helsetun
Selv om alle beboerne på Løten helsetun nå er vaksinert, så er det fortsatt restriksjoner på besøk. Dette skyldes at et fåtall ellers i samfunnet er vaksinert.
Virksomhetsleder Ann Kristin Engen ved Løten helsetun takker de pårørende for all tålmodighet og håper det snart blir mulig å møtes som før igjen.
BesøksrutinerI tråd med de nasjonale anbefalingene er dette de gjeldende besøksrutinene ved helsetunet:
- Besøk avtales i forkant, da sykehjemmet fortsatt er ansvarlige for å ha oversikt over hvem som har vært på besøk, dette på grunn av en eventuell smittesporing.
- Besøkende må fortsatt være nøye med håndhygiene, holde minimum 1 meter avstand og ikke komme dersom man har symptomer.
- Gaver og blomster kan mottas.
- Vi ønsker fortsatt at besøkende gir beskjed dersom de får symptomer/blir syke i løpet av de første dagene etter besøket.
- Dersom både pasienten og den som kommer på besøk er vaksinerte, kan de ha fysisk kontakt. Den besøkende må allikevel holde minimum 1 meter avstand til ansatte og andre beboere. Dette på grunn av usikkerheten rundt smittespredning fra vaksinerte.
- Vaksinerte beboere kan ha nærkontakt med et begrenset antall uvaksinerte besøkende - de samme over tid.
- Løten helsetun ber om at pårørende utenfra vår region har forsterkede smitteverntiltak som munnbind og 2 meter avstand. Ta gjerne kontakt for å avklare detaljer før besøk.
Siste statusrapport
25. mars:
24. mars ble det meldt ett nytt smittetilfelle i Løten. Det er kjent smittevei og et oversiktlig bilde når det gjelder nærkontakter. Dette er det første tilfellet siden 9. mars. Løten har totalt 85 tilfeller siden pandemien startet. 9 av disse har kommet i mars.
Vaksinering
Uke 12 vaksineres 138 nye personer i aldersgruppen 75-84 år. Uke 13 vaksineres 104 nye. Dette skjer på tirsdagen i påskeuka. Vi begynner å se enden på denne aldergruppen og et foreløpig anslag er at vi kan begynne på neste gruppe uke 15 eller 16.
Det er viktig at neste gruppe nå forbereder seg og registrerer seg i vaksinekø. Registrer deg her.
Neste gruppe er 65-74 år og samtidig personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp. Dette gjelder: organtransplantasjon, immunsvikt, hematologisk kreftsykdom siste fem år, annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft, nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon, kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon. Ved spørsmål om egen sykdom; ta kontakt med fastlege.
Fastlege i annen kommune
Løten kommune innhenter opplysninger fra legene i Løten om hvilke personer vi skal kalle inn til vaksinering basert på de nasjonale føringene. Kommunene har også en varslingsplikt til hverandre dersom pasienter i høyrisikogruppen bor i andre kommuner. Derfor blir vi varslet om du har fastlege i annen kommune.
Nasjonale tiltak
Denne uken la regjeringen fram nye nasjonale tiltak. Enkelte steder er det lokale eller regionale tiltak som er strengere, disse gjelder fortsatt.
Folk kan fortsatt reise på hytta i påsken, men dette skal kun skje med egen husstand. Regjeringen anbefaler maks to gjester på besøk. Studenter uten familie på studiestedet kan reise hjem til familien.Det er også full skjenkestopp over hele landet.
Anbefalingen om avstand man holder til personer utenfor egen husholdning økes fra en til to meter. I tillegg anbefales munnbind alle steder hvor man ikke kan holde to meters avstand.
Regjeringen anbefaler at alle planlagte arrangementer avlyses. Hvis arrangementer ikke kan utsettes gjelder nye regler for antall personer.
Alle tiltakene kan du lese her.
Påske
Løten kommune er en hyttekommune og forbereder seg på økt besøk i påskeferien. I dag har kommunens kriseledelse hatt nettmøte med aktører innen reiseliv og handel for å planlegge for godt smittevern. Som før vinterferien vil også alle hytteeiere få en sms fra kommunen med anbefalinger. Vinterferien ga ikke økt smitte i vår region og vi håper at også påsken går fint og at alle forholder seg til nasjonale tiltak og ekstra strenge lokale tiltak i hjemkommunene sine. Hvis reglene i bokommunen er strenger enn de nasjonale reglene, skal disse følges også på hytta.
Munnbind
Nå anbefales bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å holde to meter avstand.Hovedoppgaven til munnbindet er å hindre at smittede personer uten symptomer smitter andre. Anbefalingen om å bruke munnbind gjelder for alle offentlige steder hvor det er trengsel eller man ikke kan holde 2 meter avstand. Det inkluderer også kollektivtrafikk og i taxi. Det er viktig å huske på at munnbind alene ikke gir full beskyttelse. Avstand er fortsatt den desidert viktigste faktoren for å forebygge smitte. Husk også på at noen personer kan av ulike årsaker ikke bruke munnbind og vis forståelse og respekt for det.
Nyttige lenker