Anna og Sara er nye medlemmer i Innlandet ungdomsråd

Den siste helgen i november ble «ungdommens fylkesting» arrangert på Hamar. Sara Voldmo og Anna Engebakken var to representanter fra Løten ungdomsråd som deltok, og nå har begge fått nye verv.
– Jeg skulle egentlig ikke ta på meg noe den helgen, men så virket det spennende, så jeg meldte meg, sier Sara.
Sara Voldmo og Anna Engebakken er begge enige om at helga på Hamar var en morsom og lærerik helg. Det var lagt opp til mye sosialt, og de ble kjent med nye folk.
Innlandet ungdomsråd fungerer som et rådgivende organ med det formål å inkludere, engasjere, motivere og fremme ungdommens interesser på fylkesnivå i Innlandet. Ungdomsrådet skal gi innspill i saker som angår barne- og ungdomspolitikk, og de har ansvaret for å sette ungdomspolitiske spørsmål på dagsorden.
På «ungdommens fylkesting» i november deltok 47 ungdomsrepresentanter, som til sammen representerte 31 kommuner. En av oppgavene denne helga var å foreslå representanter for Innlandet ungdomsråd for 2025.
Sara og Anna meldte seg begge som kandidater til Innlandet ungdomsråd, og 12. februar ble det vedtatt i Fylkestinget at de begge er nye medlemmer av rådet. De er valgt inn som medlemmer for 1 år.
Jentene sier at Innlandet ungdomsråd gir de et større innblikk. De får være med å påvirke noe større enn lokalt i Løten. – Det er dette som gjør det lettere å engasjere seg, sier Anna.
De ser begge frem til å være med å diskutere saker i rådet. Som blant annet tiltak opp mot skolestruktur, som kollektiv transport og borteboere. De peker også på at bærekraft blir spennende.
Unge og engasjerte
Begge jentene har vært med i ungdomsrådet i Løten i noen år. Sara er leder, og Anna er nestleder. De er begge engasjerte jenter, og synes det er spennende å få være med å bestemme.
– Det å være med på å bestemme og styre, og ha en innvirkning, er det mest interessante med å være med i ungdomsrådet. Det er viktig med vårt unge syn, og våre andre perspektiver, sier Sara.
Et inntrykk de sitter igjen med etter helga på Hamar er at Løten er et godt sted å bo. Løten ikke er så lite som de trodde, og det skjer mye for alle innbyggerne. - Det er andre steder i fylket som er mye mindre, og som har færre tilbud, sier de.
De er glade for at de blir involvert i saken om Framtidens skole i Løten.
– Vårt syn er viktig. Det er vi unga som vet best. Om det så er noe så enkelt som hvilke farger det skal være på klasserommene. Vi har et bedre perspektiv på det, enn de som er litt eldre, forteller de.
Bilde er fra et møte i ungdomsrådet i desember, der Erik Adolfsen gikk gjennom siste nytt for Framtidens skole i Løten.
– Det er spennende å få vite hva som skjer, det er på en måte litt «innside informasjon». Å få være med å bestemme hvor skolen skal stå for eksempel, det er viktig at vi er med på å bestemme det, sier Anna.