Feiret fødselsdagen med Munch og kaker
I dag har Gotmar Rustad kledd seg opp som Edvard Munch og servert Munch-kaker til alle Løtens 4. trinnseleveer for å feire at det er 161 år siden kunstneren ble født i Løten.
Det var mange små, som skvatt litt til, da selveste Edvard Munch, kanskje verdens mest kjente kunstner, plutselig sto i klasserommet i dag, og kunne fortelle at han var født i Løten, på en sovesal på gården Engelaug Østre, på akkurat denne dagen, for 161 år siden.
For når Gotmar Rustad trer inn i rollen som Munch, med mørk og høy stemme, ja, da står man skolerett og hører etter.
På Lund skole spurte Munch elevene om hva de visste om han. Da kom det et klokt svar fra ei jente på bakerste rad, om at han lagret minner i hodet og tok de frem igjen senere for å male de.
Da Munch spurte videre om noen kjente til noen malerier sa alle "skrik" i kor. Da han nevnte bildet "pikene på broen" tok det litt tid før det ble kjent for dem, men plutselig var det en som kom på at "det er jo det bildet som henger ved sløyden". De visste også om statuen i sentrum, "Alma mater", og her fikk de mer kunnskap om akkurat denne statuen. Det var engasjerte elever som tok del i historieformidlingen.
For å feire bursdagen på ordentlig vis ble det sunget "hurra for deg" og det ble spist Munch-kake, i fine Munch-farger, med Alma Mater-maleri på toppen. Her var det mange elever som ikke ville spise det fine bildet, og som var usikre på om det var greit å spise bildet i det hele tatt. Munch forsikret de om at det var greit å spise hele kaken, foruten papiret.
Selv om Edvard Munch flyttet til Christiania før han fylte året, så kom han tilbake til Løten og tilbrakte to lange sommerferier her som 11 og 18-åring. Da tegnet han mennesker fra Løten og steder i Hamar – og tegningen kan sees her.
De to somrene han var i Løten skrev han brev hjem til faren i Christiania om alle de snille menneskene på «Engel-haug», og om idylliske sommerdager fylt med lek, fiske og gårdsarbeid. Løten ble fristedet og barndomsparadiset Munch aldri glemte, og kunsten hans er tydelig inspirert av lyset, landskapet og menneskene han møtte her.
Akkurat det skal vi være stolte av, sier kulturrådgiver i Løten kommune, Hanne Mette Walhovd, og legger til at hun er glad for at Munchs bursdagsfeiring nå er blitt en del av den kulturelle skolesekken. Det betyr at alle Løtens skoleelever i løpet av skolegangen vil få kunnskap om Munch og hans tilknytning til Løten.
Spennende tider
Kulturrådgiveren forteller videre at det foregår mye spennende Munch-arbeid for tiden. Kommunen jobber tett sammen med Anno museum for å få realisert et nytt Munchsenter på Klevfos industrimuseum.
27. november vedtok politikerne å stille seg bak det foreløpige konseptet og skissene til det nye Munchsenteret, noe som betyr at det vil bli sendt en søknad til kulturdirektoratet før nyttår om å få økonomisk støtte fra nasjonale kulturbygg. I tillegg jobber kommunen sammen med Anno og Visit Mjøsa med et annet prosjekt som heter «Munch-opplevelser hele året», der vi ser på eksisterende og nye Munch-produkter og opplevelser. Det er veldig spennende, sier Walhovd.
Løten kommune synes også det er stas å kunne dele en annen gladnyhet på Edvard Munch sin fødselsdag.
Lions Club Løten fyller 50 år i 2025, og i stedet for å feire seg selv stort, har de bestemt seg for å igjen sponse 100 oransje Munch-sekker til neste års skolestartere. Det betyr at alle som begynner i 1. trinn til høsten får gratis Munch-skolesekker, sier Walhovd.
Aril Normann (rektor Østvang skole) og Hanne Mette viser frem sekken. Edvard Munchs fødselsdag 12. desember er blitt en del av den kulturelle skolesekken, noe som betyr at alle skolebarn i Løten vil få bedre kjennskap til Munch og hans forhold til fødestedet Løten.
Lions Club Løten planlegger også å gi en gave til hjemmeboende eldre. Akkurat hva er ennå litt usikkert.