Tilnærmet uendret drift av kjøkkenet ved Løten helsetun

Kommunedirektørens innstilling, med hensyn til videre drift av kjøkkenet ved Løten Helsetun, har blitt sendt ut i egen sak til politikerne. Behandlingen vil skje i Formannskapet kommende onsdag, 4. juni.
Etter en større kartleggingsprosess med bred involvering, konkluderer kommunedirektøren med at det er mulig å effektivisere driften ved kjøkkenet, uten at dette påvirker kjøkkenets etablerte driftsmodell for produksjon av middagsmat etter kok/server-metoden.
Bakgrunnen for dette er vedtaket i Handlings- og økonomiplan 2024-2027.
Effektivisering av kjøkkendriften ved Løten Helsetun
Kjøkkenet ved Løten Helsetun vil gjennomgå flere endringer for å tilpasse driften til nye økonomiske rammer og behov. Budsjettet skal reduseres med 4 millioner kroner ved å effektivisere driften, uten at kvaliteten på mat og de viktigste tjenestene blir vesentlig redusert. 2 av disse 4 millionene er allerede effektuert i budsjettet fra 2024.
En arbeidsgruppe har kartlagt ressurser og kostnader, og med bakgrunn i det arbeidet som er gjort foreslår kommunedirektøren å redusere bemanningen med 2 årsverk, noe som vil gi en innsparing på 1,5 millioner kroner.
Kommunedirektøren har tillit til at kjøkkenpersonalet gjennomfører endringene effektivt, og fortsetter å levere måltider med god kvalitet til målgruppene.
Kommunalsjef Helse og mestring, Arne Jørstad, opplyser at tilpasningene forventes å ha mindre konsekvenser for de som benytter seg av kjøkkenets tjenester, og dagens middagsproduksjon vil forbli tilnærmet uendret.
Kjøkkenpersonalet har allerede arbeidet med å redusere matsvinn ved å endre rutiner og bruke Matilda, et digitalt system for måltidsplanlegging. Dette gjør prosessen fra menyplanlegging til servering av næringsrike og bærekraftige måltider mer effektiv.
Skolefrokost til Løten ungdomsskole
En del av de foreslåtte endringene innebærer et spennende samarbeid med Løten ungdomsskole.
Fra høsten 2025 vil kjøkkenet ved Løten helsetun levere skolefrokost til elevene ved ungdomsskolen. Denne avtalen forventes å gi en nettoinntekt på 0,5 millioner kroner årlig, og bidrar til å gjøre kjøkkendriften mer økonomisk bærekraftig.
Samarbeidet er en del av kommunens fokus på å fremme god ernæring og helse blant unge, og sikrer at elevene får en næringsrik start på dagen. Dette initiativet viser hvordan kommunen kan finne innovative løsninger for å møte økonomiske utfordringer, uten å gå på bekostning av kvaliteten på tjenestene som leveres.
– Frokostsamarbeidet mellom Helsetunet og Løten ungdomsskole viser hvordan små grep kan gi store ringvirkninger – for helse, trivsel og læring, sier kommunalsjef Oppvekst, Aina Øyen Henden.