I perioden 13. - 21. mai har åttende trinn ved Løten ungdomsskole jobbet med det tverrfagelige prosjektet «Norge på 1800-tallet». I tillegg til å lære mer om Ivar Aasen, husmannsvesenet, kirkens stilling på 1800-tallet og fått prøvd seg på matteoppgaver fra 1908 var elevene på omvisning på både Glomdalsmuseet, Klevfos og Munchsenteret. Det ble også tid til en tur bortom Skafottet for å lære mer om historien rundt Svartbækken.

Her er litt om stedene de har besøkt:

Klevfos

Tirsdag 14. mai var deler av 8. trinn på Klevfoss industrimuseum og fikk høre om hvordan papir ble laget og hvordan det var å jobbe på fabrikk på 1800-tallet. Ungdommene forteller at det ble vist fram hvordan stokker ble gjort om til sagflis, hvordan sagflis ble gjort om til cellulose, hvordan cellulose ble gjort om til papir, og hvordan alle maskinene gikk på vannkraft.

ungdommer som sitter og ser på mann med gitar

Skafottet

Onsdag 15. mai var ungdommene igjen på tur. Denne dagen skulle de ut i skogen for å høre historien om Kristoffer Svartbækken og hvordan han gikk fra å være en snill fyr til å bli en morder. Turen startet på Søppelbrettet i Nordbygda og gikk inn i skogen til en stein hvor det stod navnet på han som ble drept. Han het Even Nielsen Dælin. Etter dette gikk turen til Skafottet hvor Svartbækken ble henrettet.

Glomdalsmuseet

Tirsdag 21. mai var ungdommene på Glomdalsmuseet og så på hvordan hverdagslivet var på 1800-tallet. Det ble sett på typiske bygninger som nordmenn og skogfinner bodde i. Ungdommene lærte om utvandringen til Amerika og litt gammel politikk. De fikk også se hvordan leger var på 1800-tallet, og Norges krigshistorie. 

gammelt hus

- Nydelig vær og flinke forelesere gjorde dette til en uke litt utenom det vanlige, og i tillegg til å lære mer om hvordan det var å leve i en tid som er veldig forskjellig var vår så ble det også tid til å bli bedre kjent, sier Tone Elisabeth Rognli, lærer på Løten ungdomsskole.

- Dette var en veldig fin uke for ungdommene i 8. trinn ved Løten ungdomsskole. Det har vært mye gøy og vi har lært masse. Å komme seg ut av klasserommet har vært en fin læringsmetode og 8. trinn håper at dette vil fortsette i mange år til, sier Torjus, Erik, Johannes og Tøger.