Selvhjelp
Her finner du mye nyttig informasjon som kan hjelpe deg til å håndtere vanskelige situasjoner selv.
Selvhjelp kan både benyttes som et supplement til annen type behandling og kan være et godt verktøy når vi skriver ut brukere ved å overføre de og introdusere de for et selvhjelpsprogram.
Om selvhjelpsgrupper
Samtalen
Samtalen er hovedverktøyet i selvhjelpsgruppa. Vi i Psyskisk helse og rus-teamet vil være tilstede de to første gangen i oppstarten av ny selvhjelpsgruppe. Dette for å informere om bakgrunnen for selvhjelp og eventuelt bidra til at gruppa tør å åpne seg ved å invitere til innspill, synspunkter, samt å dele egne erfaringer.
Et av poengene med selvhjelpsgrupper er at deltakerne skal få et rom til å bli mer bevisst sitt eget liv. Hva er godt, hva kan bli bedre hvordan de håndterer seg selv og samspill med andre. Selvhjelpsgrupper tilbyr et rom til å håndtere vanskelige følelser.
Fokuset i gruppa er her og nå og fremover. Målet er å få det bedre og mot å gjøre ting annerledes. Endring kan du få inspirasjon til fra andre i gruppa. Motivasjonen skjer inni deg selv.
Gode samtaler forutsetter en grad av trygghet og trivsel. Noe motstand og utfordringer gir også dynamikk og grunnlag for refleksjon. Hvis alle er enige hele tiden vil det ikke skje noe endring annet enn at man har det hyggelig.
Hvordan medvirke til å få den gode samtalen?
Hva er forutsetninger for at gruppa skal bli et godt sted å være?
- Åpenhet
- Respekt
- Inkludering
- Raushet
Dette er viktig verdier for å få frem et godt felleskap i gruppa.
Arenaen må oppleves trygg nok til å utforske det utrygge. Åpenhet krever mot, respekt krever raushet, anerkjennelse gir trygghet.
Igangsettere og deltakerne må tørre å bruke seg selv, sin trygghet og utrygghet, åpenhet og begrensninger til å vise selvhjelpsprinsippet. På denne måten er vi alle med på å legge til rette for en god gruppedynamikk.
Ting du kan oppnå ved å delta i selvhjelpsgrupper
- Fellesskap og sosial støtte
- Nye perspektiver
- Forståelse
- Mestring
- Sosial kompetanse
- Økt selvfølelse
- Fokus på her og nå og fremtid
- Aksept
Våre tips om litteratur og apper
Vi vil gjerne gi deg noen gode tips om både selvhjelpsprogram og apper her.
Vi anbefaler følgende apper:
- Depresjonsappen
- Tankevirus
- Assistert selvhjelp
- Calm
- Helsenorge
Tips om selvhjelpslitteratur
Bøker av Ingvard Wilhelmsen:
Sjef i eget liv, Kongen anbefaler, Ikke mer synd på deg enn på andre.
Her kan du få hjelp når ting er vanskelig:
Psykiske helseproblemer
Angstringen Norge
Nettside: www.angstringen.no
Telefon: 22 22 35 30
Åpningstider: mandag – fredag (kl. 10.00 – 13.00)
På vår informasjontelefon 22 22 35 30 vil du treffe et menneske som selv har erfaring med angst og selvhjelp. Alle kan ringe oss, om du selv strever med angst, kjenner noen som gjør det eller er en fagperson som vil vite mer. Vi deler erfaringer fra vårt arbeid og sender deg mer informasjon om du ønsker det. Vi har taushetsplikt og sender ut informasjonsmateriell uten kostnad i nøytral konvolutt, dvs. uten avsender.
Landsforeningen We Shall Overcome
Nettside: wso.no
Telefon: 22 41 35 90
Åpningstider: mandag, onsdag og fredag (12.00 – 15.00)
We Shall Overcome er en bruker- og interesseorganisasjon, som vektlegger erfaringsbasert kunnskap og brukerstyring, og har fokus på å endre mentalitet og praksis i det psykiske helsetilbudet. Kontakttelefonen, som er for medlemmer og andre, kan brukes for rådgivning og få informasjon.
LPPs rådgivningstelefon for pårørende innen psykisk helse og rus
Nettside: lpp.no
Telefon: 22 49 19 22
Åpningstider: mandag (10.00 – 15.00), tirsdag (10.00 – 19.00), onsdag – fredag (10.00 – 15.00)
LPPs rådgivningstelefon for pårørende innen psykisk helse og rus, tilbyr rådgivning knyttet til den enkeltes situasjon og forholdet til behandlings- og tjenesteapparatet. Vi har kompetanse på pårørendes rettigheter, og pårørendes behov, og har kunnskap om hjelpeapparatet. Vi ønsker å være en støtte og en veileder for pårørende som står i en vanskelig livssituasjon.
Mental Helse
Nettside: mentalhelse.no
Hjelpetelefon 116 123
Mental Helse sine tjenester er for alle som trenger noen å snakke med eller skrive til.
Kameratstøttetelefonen
Telefon: 800 48 500
Åpningstider: døgnåpent.
Kameratstøttetelefonen er en landsdekkende hjelpetelefon som er døgnbemannet hele året. Tjenesten er gratis fra fasttelefon. Veteraner fra internasjonale operasjoner og deres pårørende, kan her få snakke med en likemann som har selv har tjenestegjort ute om egne opplevelser, tanker, spørsmål og hva man ellers måtte ha på hjertet. Du kan velge å være helt anonym, men våre kamerathjelpere vil presentere seg med fornavn. Vi som svarer deg har taushetsplikt.
Kirkens SOS
Nettside: kirkens-sos.no
Telefon: 22 40 00 40
Åpningstider: døgnåpent
Det viktigste Kirkens SOS kan tilby er et lyttende medmenneske, som gir støtte og trøst i møte med den smerte som formidles. Du kan ringe anonymt, krisetelefonen har ingen nummervisning. Alle medarbeidere ved Kirkens SOS har taushetsplikt. Medarbeiderne er også anonyme.
Littsint.no
Littsint.no er en hjemmeside for foreldre som ønsker å jobbe med sinnemestring. Målet er å nå ut med psykologisk kunnskap og en metode slik at foreldre kan hjelpe seg selv til å skape en tryggere og mer forutsigbar hverdag for barna.
Mer informasjon om psykisk helse:
- www.psykisk.no (Helsedirektoratet)
- www.psykiskhelse.no (Rådet for psykisk helse)
- www.psykopp.no (Stiftelsen psykiatrisk opplysning)
- www.lpp.no (LPP Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse).
Avhengighet
Anonyme Alkoholikere (AA)
Nettside: anonymealkoholikere.no
Telefon: 911 77 770
Åpningstider: mandag – fredag (11.00 – 15.00 og 18.00 – 22.00), lørdag – søndag (18.00 – 22.00).
AA er et fellesskap av kvinner og menn som deler sin erfaring, styrke og håp med hverandre for at de kan løse sitt felles problem og hjelpe andre å friskne til fra alkoholisme.
Anonyme Narkomane (NA)
Nettside: nanorge.org
Telefon: 905 29 359
Åpningstider: mandag – fredag (17.00 – 19.00)
NA er et fellesskap eller forening av menn og kvinner for hvem rusmidler hadde blitt et hovedproblem. Vi er rusavhengige under tilfriskning som møtes jevnlig for å hjelpe hverandre til å holde oss rusfrie.
Hjelpelinjen for spilleavhengige
Nettside: hjelpelinjen.no
Telefon: 800 800 40
Åpningstider: mandag – fredag (09.00 – 21.00)
Hjelpelinjen er organisert som et samarbeid mellom Lotteritilsynet og Sykehuset Innlandet HF Sanderud. Målsettingen med Hjelpelinjen er: å hjelpe mennesker i krise, vise til annen hjelp og behandling, og samle informasjon om spilleavhengighet.
RUStelefonen
Telefon: 08588
Åpningstider: mandag – tirsdag (11.00 – 19.00), onsdag (10.00 – 19.00), torsdag – søndag (11.00 – 19.00)
RUStelefonen er en råd-, veiledning- og informasjonstjeneste om rusmiddelproblematikk. Profesjonelle veiledere gir råd og kvalitetssikret informasjon om rusmidler, rusbruk og rett hjelpetiltak i din landsdel.
Spiseforstyrrelser
Anonyme Overspisere (OA)
Nettside: anonymeoverspisere.no
Telefon: 901 55 748
Åpningstider: torsdag (19.00 – 21.00)
Anonyme Overspisere er et fellesskap av menn og kvinner som, gjennom delt erfaring, styrke og håp, tilfriskner fra tvangsmessig overspising. Vi ønsker alle som ønsker å slutte å spise tvangsmessig velkommen.»
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser
Nettside: nettros.no
Telefon: 948 17 818
Åpningstider: mandag (09.30 – 15.00 og 17.00 – 21.00), tirsdag – torsdag (09.30 – 15.00).
Dette er en landsdekkende interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat, kropp og selvfølelse – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende. ROS tilbyr støtte, råd og veiledning for de som sliter med en spiseforstyrrelse eller som er redd for at de er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse. Pårørende/nærstående er også velkommen til å ta kontakt med oss.
Spiseforstyrrelsesforeningen
Nettside: spisfo.no
Telefon: 22 94 00 10
Åpningstider: mandag og tirsdag (09.00 – 16:00), onsdag (17.00 – 21.00), fredag (09.00 – 16.00).
Spiseforstyrrelser er ikke noe noe en vokser av seg, men et alvorlig problem som en trenger hjelp til å komme ut av. Når du kontakter oss treffer du alltid en som har personlig erfaring med spiseforstyrrelser eller er pårørende. Alle som arbeider hos oss har taushetsplikt. Det er mulig å bli helt frisk – be om hjelp. Sammen er vi sterkere!
Støtte og hjelp når ting blir vanskelig
Her finner du hjelpetelefoner og nettsider som kan hjelpe deg når ting blir litt vanskelig. Hjelpetjenester for barn, unge, voksne, foreldre og eldre.
Pårørende
Pårørendesenteret.no er et nettsted for deg som er pårørende i Norge. Her finner du kunnskap, tips og råd, historier fra andre pårørende, og oversikt over rettigheter og hjelpetilbud.
Pårørendetelefonen (Ivareta)
Nettside: ivareta.no
Telefon: 800 40 567
Åpningstider: mandag – fredag (09.00 - 15.00)
Et anonymt lavterskeltilbud for pårørende berørt av rus og utfordringer med psykisk helse. Her kan du snakke med andre som selv har pårørendeerfaring.
Hjelpetelefoner/hjemmesider primært for barn og unge
Alarmtelefonen for barn og unge: Telefon 116 111
Åpen 15:00 -08:00. Åpent hele dagen i helger og helligdager.
Telefon fra utlandet: +47 954 11 755
Sms: 417 16 111
E-post: alarm@116111.no
Dette er en gratis nødtelefon for barn og unge som har det vanskelig hjemme. Telefonen er for barn som blir utsatt for omsorgssvikt, vold, overgrep og for å bryte tausheten rundt seksuelle overgrep mot barn. Også voksne som er bekymret for barn og unge, kan ta kontakt med sentralen.
Kors på halsen
Telefon: 800 333 21
På Kors på halsen kan du prate med eller skrive anonymt til voksne som er frivillige i Røde Kors. Det er ikke alltid lett å snakke med foreldre eller lærere om hva som skjer i kroppen, en ulykkelig forelskelse, mobbing eller familietrøbbel. Da kan det være godt å snakke med en voksen som man ikke kjenner fra før. Andre ganger trenger man kanskje bare noen å dele en positiv opplevelse med.
Ungdomstelefonen (UT)
Mobil: 400 00 777
Ungdomstelefon er Skeiv Ungdom sin hjelpe- og støttetelefon, et gratis lavterskeltilbud der ungdom svarer ungdom på spørsmål om forelskelse, seksualitet, kjønn, identitet, aktivitetstilbud og sikrere sex.
Unghjelp.no
Nettside: unghjelp.no
Dette er en ungdomsdrevet organisasjon som deler og utveksler erfaringer for å spre kunnskap om psykisk helse blant ungdom i Norge. Chattetjenesten vår som er åpen hver tirsdag, torsdag og søndag kl. 20-22. En organisasjon som snakket på ungdoms premisser.
Ung.no
Nettside: ung.no
Det offentliges informasjonskanal for ungdom. De gir deg informasjon om dine rettigheter, muligheter og plikter. Du kan stille spørsmål anonymt, og få svar fra fagpersoner innen de ulike temaene.
Sex og samfunn
Nettside: sexogsamfunn.no
På Sex og samfunns chat kan unge over hele landet snakke med kvalifisert helsepersonell om sex, seksualitet og seksuell helse.
BARsnakk
Nettside: barnavrus.no
BARsnakk er en chattetjeneste for deg som har en mor eller far, eller andre du bryr deg om med rusproblemer. Våre frivillige sitter klare for å prate med deg hver mandag og tirsdag fra 17.00 til 20.00. Hos oss er du helt anonym.
Barnevernvakten
Nettside: barnevernvakten Hamarregionen
Telefon: 40 40 40 15
Åpningstider: Etter offentlige barneverntjenesters stengetid: kl. 15.00 til 08.00 neste dag – døgnåpent helg, høytid og helligdager.
Ta kontakt dersom du selv blir utsatt for, eller kjenner til at barn eller unge utsettes for:
- vold eller er vitne til vold
- seksuelle overgrep
- foreldre som ruser seg
- omsorgssvikt
- kjønnslemlestelse
- tvangsgifte
Overgrep
DIXI – Ressurssenter for voldtatte
Nettside: dixi.no
Telefon: 22 44 40 50
Åpningstider: mandag – fredag (09.00 – 15.00)
DIXI arbeider for å hjelpe voldtektsutsatte og deres pårørende, spre informasjon om senskader og skadefølger samt drive holdningsskapende arbeid. DIXI er et latinsk uttrykk som betyr «jeg har talt»; det er altså et uttrykk for at man har sagt alt man vil si om en sak.
Overgrep
Vi tror deg-stiftelsen står sammen mot voldtekt, vold og overgrep. Stiftelsen ønsker å ivareta, forebygge, avdekke, belyse og styrke rettssikkerheten.
Nettside: vitrordeg.com
Utsattmann drives av menn som selv ble utsatt for vold og seksuelle overgrep i barndommen og av fagfolk som har lang erfaring i arbeid med overgreps utsatte gutter og menn.
Nettside: utsattmann.no
Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte
Nettside: hfsm.no
Telefon: 800 57 000
Åpningstider: døgnåpent.
Hovedmålet for landsdekkende telefon er å hjelpe seksuelt misbrukte til å få en bedre livskvalitet, og bidra til å redusere seksuelle overgrep mot barn og unge. Du kan ringe når som helst på døgnet, enten det er morgen, kveld eller midt på natten. Husk at vi er her for å hjelpe deg.
Krisesenter
Hamar interkommunale krisesenter, Kronborgveien 23, 2318 Hamar
Telefon: 62 56 18 30 / E-post: hik@hamar.kommune.no
Har du vært eller er du utsatt for vold/mishandling fra en partner, familie eller andre? Har du problemer med å avgjøre for deg selv hva det er som skjer? Ta kontakt med oss så kan vi sammen prøve å finne løsninger.
Rosa
Nettside: rosa-help.no
Telefon: 22 33 11 60
Rosa tilbyr bistand i hele Norge, 24 timer i døgnet, til personer utsatt for menneskehandel. Vi tar imot henvendelser fra alle som kommer i kontakt med menneskehandel – både konkrete saker og generelle spørsmål.
Landsforeningen for voldsofre
Telefon: 22 16 40 00
Landsforeningen for Voldsofre skal arbeide for å hjelpe og støtte de som har vært utsatt for vold, og er påført skade av fysisk, psykisk og økonomisk art. Den skal videre arbeide for og redusere bruken av vold, og herunder kartlegge omfanget av vold, arten av den og virkningen. Dette for å finne ut hvordan den best kan reduseres, og prøve å påvirke folkemeningen til å motvirke vold.
NOK - Hamar
Nettside: nokhamar.no
Telefon: 91 69 17 14
Dette er et lavterskel hjelpetilbud og fagressurs om seksuelle overgrep
Mannstelefonen
Telefon: 22 34 09 60
Åpningstider: kl. 17 – 20.
Mannstelefonen er betjent alle hverdager fra mandag til fredag (med unntak av høytids- og helligdager).
Mannstelefonen er landets eldste telefontjeneste spesielt rettet mot menn. Vi har lang erfaring med å snakke om temaer som:
- Samlivsproblemer
- Skilsmisse og samværsproblematikk
- Egen aggresjon og voldsbruk
- Vold eller overgrep du har vært utsatt for
- Ensomhet og isolasjon
- Konflikter eller andre situasjoner som oppleves vanskelige i livet ditt
For Foreldre
Bekymringstjenesten – Voksne for Barn
Nettside: vfb.no
Telefon: 810 03 940
Åpningstider: mandag – fredag (09.30 – 14.30)
Voksne for Barns Bekymringstjeneste er en rådgivningstjeneste for deg som har spørsmål eller bekymring om barn og unge, hvor du kan være anonym. Alle våre rådgivere har barnefaglig utdanning.
Barnevernvakten
Nettside: barnevernvakten Hamarregionen
Telefon: 40 40 40 15
Åpningstider: Etter offentlige barneverntjenesters stengetid: kl. 15.00 til 08.00 neste dag – døgnåpent helg, høytid og helligdager.
Ta kontakt dersom du selv blir utsatt for, eller kjenner til at barn eller unge utsettes for:
- vold eller er vitne til vold
- seksuelle overgrep
- foreldre som ruser seg
- omsorgssvikt
- kjønnslemlestelse
- tvangsgifte
Barneombudet
Nettside: barneombudet.no
Barneombudet er barn og unges talsperson. Vi jobber for barns rettigheter.
- Vi har ansvar for at barn og unges meninger blir hørt, og at deres rettigheter blir fulgt.
- Vår viktigste oppgave er å passe på at de som bestemmer i Norge følger barnekonvensjonen.
- Barneombudet er uavhengig. Det betyr at vi selv bestemmer hva vi skal arbeide med og hvilke meninger vi skal ha.