Vedlikehold av veger
Her finner du informasjon om brøyting og strøing av veger og kantklipping i Løten kommune.
Vintervedlikehold på kommunale veger
Vi har en målsetting om å rydde vegene hurtig etter snøfall:
- Vi jobber for at det ikke skal ligge mer enn maksimalt 12 centimeter snø på vegene.
- På veger skal brøyting iverksettes ved fem centimeter, og på gangveger og fortau ved tre centimeter.
- Ved snøfall er det de største hovedvegene og gangvegene som prioriteres først, og senere boligfelt.
- Mange parkeringsplasser i sentrum er privat eiendom, og prioriteres ikke først
Hvorfor brøytes snø inn på privat eiendom?
Kommunen forsøker å gjennomføre brøyting og fresing av snø på en slik måte at det ikke medfører urimelige konsekvenser for hus- og/eller grunneier. Det imidlertid trangt om plassen og det er mange hensyn å ta. Trafikksikkerhet og framkommelighet må alltid prioriteres først.
Det er svært kostbart og lite miljøvennlig å kjøre bort den brøytede snøen. I boligområdene må det hovedsakelig brøytes eller freses ut av vegen. Alternativet til å brøyte inn på privat grunn er å brøyte inn mot kanten av kjørebanen, noe som vil medføre trangere kjørebaner og redusert framkommelighet. Dette alternativet er ikke gunstig for noen, heller ikke for grunneierne langs veien.
Er det lov å ha snø fra vegen inn på privat eiendom?
At snø kommer inn på privat eiendom som følge av brøyting av offentlig vei, er i all hovedsak noe du må tåle, i følge nabolovens bestemmelser. Unntaket er hvis brøytingen foregår på en uforsvarlig og lite hensynsmessig måte.
I perioder med uvanlig stort snøfall sier naboloven at denne tålegrensen kan utvides. Det vil si at jo mer snø som flyttes og fjernes fra vegområdet av hensyn til vegtrafikken, trafikksikkerhet og fremkommelighet, desto større ulempe må naboer til veg måtte tåle som følge av brøyting.
Snø som kommer inn i hager og innkjørsler kan inneholde strøsand eller vegsalt, det er også innenfor tålegrensen etter naboloven.
Kan vi legge snøen ut i vegen igjen?
Det er huseier som har ansvaret for å fjerne snø som blir lagt igjen ved private avkjøringer etter brøyting. Snø fra private avkjøringer og gårdsplasser skal lagres på egen eiendom. Blir snøen flyttet tilbake til veibanen, vil den skape problemer og vanskelige forhold for de som ferdes på vegen.
Hvordan jobben utføres
Alle kommunale veger blir brøytet av private som har kontrakt med kommunen. I Løten er det fire forskjellige kontrakter/entreprenører. Om det skulle oppstå skade er disse i utgangspunktet ansvarlig for skade på tredjepart.
Kommunen strør en del av vegene selv, men har også avtaler med private etter behov.
Noen tips og oppfordringer
- Pass på ungene, vi har forståelse for at de synes det er spennende med store maskiner og blinklys, men med høye brøytekanter er det ikke like lett å se dem på langt hold.
- Når det er høye brøytekanter trenger snøplogen ha litt fart (25-30 km/t) for å kunne kaste snøen opp. Står folk eller biler parkert helt inn til vegen, blir vi nødt til å senke farten. Det medfører at plogen ikke klarer å kaste opp snøen, men vil tømme seg i innkjøringen.
- Ikke parker bilen i vegkanten, da det sinker jobben brøytesjåføren gjør.
- Er du ute og går, gå over til høyre side av vegen.
- Ikke gå oppå brøytekanten når snøplogen kommer, da unngår du snøspruten.
- Vis hensyn og slipp brøytemannskapet fram. Husk at de er på vegen for deg.
- Ta de forhåndsreglene man må ta i Norge og vær forberedt på føreforholdene enten du er gående, syklende eller kjørende.
- Respekter skiltingen.
- Du må selv brøyte inn til egen eiendom.
- Husk at været noen ganger også kan være en utfordring for vår del og kan gjøre det vanskelig å innfri deres forventninger til oss.
- Aksepter at det freses snø inn på privat eiendom.
Sommervedlikehold på kommunale veger
Vegene kostes og grus fra vinteren samles opp før 17. mai hvert år.
Alle veg-/gangvegkanter klippes fra slutten av juni (rundt St.Hans). Det startes opp med områder som er viktige i trafikksikkerhetstiltak, og disse vil også bli prioritert utover i sesongen.
Meld om feil på gater og gatelys
Fiksgatami er en landsdekkende tjeneste for å melde inn feil og problemer på veger. Ved feil kan innbyggere i Løten kommune rapportere problemer inn her.
Du kan melde fra om feil både på veger og gatelys. Praksis i Løten kommune er at av økonomiske hensyn samler vi opp flere henvendelser før entreprenøren blir tilkalt for å bytte pærer.
Hvem som helst kan melde problemer uten å tenke på hvilken offentlig etat som skal ha beskjed. For Løten kommunes del, sendes meldinger til postmottaket, som formidler det videre til rett mottaker.
Registrer problemet i Fiksgatami:
Ved akutte feil som haster, kan du ringe oss på vakttelefonen: 951 54 466.
Fylkesveger og riksveger
Riksveger som går gjennom Løten er det Statens vegvesen som vedlikeholder, mens Fylkesveger er det Innlandet fylkeskommune som drifter.
Drift og vedlikehold av fylkesveger v/Innlandet fylkeskommune:
Trafikkmeldinger: tlf. 175
Vedlikehold av veg: Dobloug Entreprenør tlf. 966 25 065
Gjelder brøyting, strøing, salting, kantslått, hullete veg m.m.
• Retningslinjer for drift og vedlikehold av riksveger
Drift og vedlikehold av riksveger v/Statens Vegvesen:
Trafikkmeldinger: tlf. 175
Vedlikehold av veg: Tlf. 22 07 30 00 (Tast 4 for sentralbord)
• Kontaktinformasjon til trafikksentralene
• Retningslinjer for drift og vedlikehold av fylkesveger
Private veger i Løten kommune
Når det gjelder private veger er det mange forskjellige aktører. En av de største er Løiten almenning som har særlig mange skogsbilveger og lignende. Har du spørsmål om noen av disse, kontakt dem på tlf. 62 54 74 40.
Hvilke veger er kommunens og andres?
Her finner du kartet som viser forskjellen mellom de forskjellige vegene: