- Vi lever i spenning nå, sier Britt Kongstorp og ser bort på byggeplassen. Hun og mannen Rolf Arne er en av foreløpig ti kjøpere av leilighet i det nye Stasjonskvartalet på den gamle bensinstasjontomta. Det må et par kjøpere til før gravearbeidet kan starte. For Britt og Rolf Arne var det full klaff ved første blikk.

- Da de la ut dette så synes jeg det så fint og delikat ut. Vi meldte interesse med en gang, forteller Rolf Arne. 

Det huset de bor i nå har sokkeletasje, vaskerom i kjelleren og stor plen. Det trengs mye vedlikehold og de har funnet ut at de helst vil bli gamle et annet sted.

- Her er det lettvint om vi skal til doktoren eller noe annet. Vi slipper å ta bilen, sier Britt.

De er storfornøyde med at leiligheta er gjennomgående gjennom bygget og at terrassen er stor og atskilt fra naboene slik at man kan sitte uforstyrret. 

- Det eneste minuset jeg har funnet er svalgang, ser Rolf Arne. 

Før flyttelasset kan gå til sentrum må huset hvor de har bodd i 45 år tømmes. Det blir litt av en jobb, men det skal gå fint for disse to.

- Vi gleder oss til å flytte hit, smiler de.

Flere funksjoner

Stasjonsvegen 7 og 9 i Løten er i full utvikling. Gravearbeidet og betongarbeidet på næringsbygget ble ferdig før snøen kom og nå er montasje av råbygg i gang. Taket skal være tett i løpet av januar og bygget skal være ferdigstilt i juli 2024. Da skal Coop Extra, Vinmonopolet og Vitus Apotek flytte inn i 1.etasje og legesentrene i 2. og 3.etasje. Det er denne nærheten til tjenester som er en av de store grunnene til at halvparten av leilighetene i boligbygget har blitt solgt i løpet av tre uker.  

- Jeg tror vi har en beliggenhet og løsninger som folk vil ha. Det har kanskje vært et oppdemmet behov, sier Hans Otto Engeloug, prosjektleder i Syljuåsen AS.  

I tillegg til nærhet til tjenester trekkes utsikten til idrettsplassen fram som et viktig moment for å kjøpe leilighet i Stasjonskvartalet.  

De 21 leilighetene har parkeringskjeller og sør-/vestvendt balkong. I sørøst er det en uteplass med lekeapparater.  

- Vi er svært fornøyde med interessen for prosjektet. Vi synes det har den fineste beliggenheten på sånn type bolig i Løten. Det er sentralt og fin utsikt over idrettsplassen, sier Engeloug, og legger til: 

- Vi setter i gang bygging når vi har solgt 60% av salgsverdien. Det betyr at vi må selge to leiligheter til før vi begynner. Om vi får solgt det før jul kan vi begynne med graving etter jul. Da kan boligene være innflytningsklare i november 2024.

Tilbake til Løten

Stein Enger er en av de som har kjøpt leilighet i toppetasjen. Han har bodd i Løten tidligere, i hele 28 år, men siden 2012 har han hatt tilhold i en enebolig på Ridabu. Når han nå har blitt enkemann har han mer plass enn han trenger og han begynte jakten på et annet sted å bo.

- Det var litt spørsmål om hvor jeg skal gjøre av meg. Valget stod mellom Løten og Hamar. Da tenkte jeg at Løten er greit, fordi jeg har nær slekt i Løten og et ganske bra nettverk her, i og med at jeg har vært med i en del organisasjoner her tidligere. Når man blir gammel trenger man noen å prate med, vet du. Da er Løten mest oversiktlig og sentralt. Det er kort veg til Nærstasjon og det som skjer i næringsbygget, såkalt tøffelavstand til legesenter, butikk, polet og apotek, ler han. 

Når man har blitt 73 år så mener Enger at man må tenke litt på hvordan ting kan bli i en tiårsperiode framover og da må man ha det litt lettvint.  

- Løten ble det beste for å få familien tettest på. Det betyr jo en del det. Også har Løten et tilstrekkelig servicenivå til å dekke mitt behov, konkluderer han.  

Et positivt tilskudd til Løten

Det er store fordeler for Syljuåsen med å kunne starte byggearbeider på boligene samtidig som næringsbygget. De kan ferdigstille utomhusarbeidet for hele prosjektet, de kan ha felles rigg og driftsfasiliteter og det gir en bedre totaløkonomi.  

Sammen med Kjetil Kjærnes, også fra Syljuåsen, orientere Engeloug formannskapet i Løten om status i byggeprosjektet. De trakk fram at det var legesenterkonkurransen til Løten kommune som gjorde at de valgte å satse på utbygging av tomta i Stasjonsvegen. 

- Det var en konkurranseform som stimulerte til å tenke litt større og få til flere ting samtidig, sier Kjærnes. 

mann som står og peker på en skisse

- En slik kommunal anskaffelse kan utløse ringvirkninger, som her. Vi har troa på at dette er måten å gjøre det på, sier Engeloug. 

Politikerne var fornøyd med det de fikk presentert.  

- Jeg synes dette her ser veldig bra ut, og vi gleder oss til det blir ferdig, sier Helle Jordbræk (Frp). 

- Det blir utrolig fint. Det er gøy å se bildene, så håper jeg dere får solgt nok til at dere kommer i gang med boligprosjektet, sier Hilde Mari Bjørke (SV). 

- Jeg er veldig godt fornøyd med det jeg hører og det vi ser skjer. Jeg må si det er et stort løft for sentrum. Jeg ser fram til å følge prosjektet inn til mål og videre drift, sier ordfører Marte Larsen Tønseth.