- Her blir de integrert på Solbakken-metoden, det vil si at de lærer norsk mens de jobber sammen med oss nordmenn, smiler Ole Martin Kildahl, kaosminister for Landbruk og sirkus, en gedigen landbruks-, mat- og musikkfestival som arrangeres på jordet på Berg vestre fredag 13. og lørdag 14. oktober.

Lærer norsk i praksis

Mange av ukrainerne som bor i Løten og som er elever ved Voksenopplæringa bidrar med rigging hele uka. Roman, som bor på Solbakken og jobber hos Ole Martin, forteller at de har satt opp telt og legger gulv, og at de skal bidra i helga også. 

- Det er integrering, sier han. 

De stimler sammen rundt meg for å fortelle. De har det gøy mens de jobber og gleder seg til selve arrangementet i helga. De har fått fri fra norskkurset de vanligvis går på hele uka for å hjelpe til. Det er Ole Martin glad for. 

glad arbeidsgjeng inne i et telt

- Hvis vi setter to nordmenn og en ukrainer sammen for å jobbe så lærer de norsk. Det hjelper ikke å være i et samfunn hvis du ikke kjenner noen. Du må bli integrert i systemet. Jeg ser at mange her er flinke og er en ressurs, sier Ole Martin. 

Han mener også at helgas arrangement er et utstillingsvindu som gjør det mulig å koble ukrainere som trenger jobb etter endt norskkurs med gardbrukere som trenger ansatte. 

- Det er en enkel rekrutteringsmetode, smiler han. 

En fest

Over 100 frivillige, og ufrivillige ifølge Ole Martin, som sier det med et glimt i øyet, er i sving for å skape en høstfest i Løten. De aner ikke om det kommer 10 eller 10 000 besøkende, men håper på det siste tallet. Minimum 10 000, slenger Ole Martin ut. De gjør i alle fall alt de kan for å skape en minnerik helg for alle besøkende.

- Motivasjonen vår er å skape litt guts og positivitet. Vi har nok å tenke på ellers i året, det kan være mye som er kjedelig, så da må man få opp positiviteten med samhold, prating, fest og moro, slik at man ser at man ikke er alene. Mange blir ensomme i landbruket fordi vi blir færre og færre bønder og lengre mellom naboene. Det her er et treffpunkt. Det mangler også landbruksmesser, det var mer av det før, sier Ole Martin, som trekker fram at han har mange pensjonister i sving for å skape festen.

- Det er viktig og trivelig, smiler han.

Dette skjer

Programmet på dagtid er gratis, mens kveldsarrangementene krever billett. Her er programmet:

Fredag 13.oktober

 • 06.00-10.00: Morgensending med Loven & Co på Radio Norge
 • 06.00-10.00: Gratis frokost på Bondens marked
 • 10.00-16.00: Aktiviteter for barna, Bondens marked og landbruksutstilling
 • 12.00: 20-årsjubileum for Bondens marked i Norge. Åpning ved leder Jon Thomassen
 • 18.00: Quiz med Drillo og Scheie
 • 20.00: Dansekveld med Anne Nørdsti og Tommy Michaelsen

Lørdag 14.oktober

 • 10.00-16.00: Aktiviteter for barna, Bondens marked og landbruksutstilling
 • 11.30-12.00: Minikonsert med Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen
 • 14.00: NM-finale i potetskrelling
 • 15.00: Minikonsert med Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen
 • 16.00: Auksjon ved Håkon Marius Kvæken til inntekt for kreftsaken
 • 20.00: Dansekveld med Me and You og Shamrocks

Stort serveringstelt med sitteplasser. Salg av mat og drikke (alle rettigheter) 

mann som får suppe av to damer

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum tok seg tid til å smake på ukrainske borsch servert av Svitlana Tolstova og Evelina Didenko.