Alle digitale handlinger legger igjen spor. Det å rydde digitalt er det samme som å rydde søppel ellers. Digitalt søppel er filer, bilder, e-poster og programmer vi ikke bruker, men som samtidig ligger og tar opp plass på våre enheter (pc, mobil og nettbrett). Ved å rydde digitalt er du med på å bruke mindre energi og du reduserer miljøfotavtrykket ditt. 

- Derfor skal jeg ta en skikkelig rydderunde selv også, for jeg er absolutt ikke best i klassen. Jeg ser nødvendigheten av ryddinga både for lagringsplass og for å redusere energiforbruket. Selv om jeg isolert sett trolig bruker lite energi, så er det summen av alt alle gjør litt som monner. For meg er en digital oppryddningsdag en holdningskampanje hvor vi bør gjøre råd om til handling, sier ordfører Marte Larsen Tønseth.

Det er fire fokusområder i den digitale opprydninga:

  1. Rydd opp på mobilen  - slett apper du ikke bruker lenger, og slett bilder og videoer du ikke trenger. Fjern duplikater.
  2. Rydd opp på datamaskina di - slett dokumenter, bilder og videoer du ikke trenger.
  3. Rydd opp i innboksen på mailen din - slett mailer du ikke trenger og meld deg av alle nyhetsbrev du aldri leser likevel.
  4. Lag nye vaner - slå av video i digitale møter når du ikke selv snakker, reduser kvaliteten på strømmetjenester og begrens tiden på sosiale medier.

 Hvis du sletter digitale filer du ikke trenger så vil dette

  • bidra til å redusere CO2-utslipp
  • forlenge dine enheters levetid
  • gi fart og forenkler hvordan du kan finne og dele informasjon
  • redusere datalagringens sikkerhetsrisikoer
  • øke disk og serverkapasitet og hjelpe til å redusere kostnader