Det heter ikke feier lenger, men samma det. Jeg tipper at du, som jeg, kaller de svartkledde i de røde bilene med stige på taket for feiere. Den nye tittelen er brannforebygger, for det er totalt sett mer dekkende for hvilke arbeidsoppgaver de har. De klatrer ikke opp på tak hver eneste dag for å feie, de driver også tilsyn, holder foredrag og foretar konsultasjoner.

En jobb med utsikt

Nå er feiesesongen i gang og det er ingen kjære mor for meg som har blitt med Rune Lersveen på jobb. Her er det bare å få stigen ned fra taket på bilen, hekte med seg feiekostene, sette stigen opp mot hustaket og klatre opp. Jeg er skjelven i beina, mens Rune spaserer rett opp som om det var ei vanlig trapp. For meg som liker å gå i fjellet så er det flott å komme opp på taket og få utsikt! Men, å stå her oppe og jobbe, det er en annen sak! Det er på med maska foran ansiktet før jeg slipper kosten ned i pipa. Den må ordentlig ned, før den skal trekkes opp. Så gjentas prosedyren. Før selve feiinga lyser Rune ned i pipa og ut ifra det han ser kan han vite hvor mye det må feies. Hvor mye aske det er avgjør når neste feiing skal skje. Etter feiinga må soten fjernes. Du kan gjøre det selv, eller Rune kan fikse det for deg. 

Feier på toppen av tak

- Du trenger ikke være hjemme når vi kommer og feier, men du må stenge trekken, opplyser Rune. Dette var viktig informasjon, tenker jeg. Har du derimot husdyr som kan bli redde er det lurt å være hjemme. 

Med spredt bebyggelse er det vanskelig å gi et tall på hvor mange piper han kan feie på en normal dag. Det kan være alt fra åtte til 25. Snittet ligger vel kanskje på 14-15 stykker.

- Det kan være mye jobb om jeg er på en gård, men på et byggefelt kan jeg parkere bilen og gå rundt til flere hus, smiler han. 

Feierne i Løten, Hamar og Stange har vært snille i årevis og hatt med seg egen stige, men det er ikke til å legge skjul på at det er mye belastningsskader blant feiere over 50 år.

- Etter hvert må beboerne trolig sørge for stige og trygg adkomst selv, opplyser Rune. 

Yrket er også et av de mer kreftframkallende, da de utsettes for mye støv fra pipene. De bruker maske, men annet sikkerhetsutstyr er det lite av. Rune spaserer opp og ned stigen som er festet på taket som om det var et vanlig gulv. Det er ikke alltid det er tilrettelagt for å stå ved pipa, så han har blitt god til å finne steder å stå på. Øvelse gjør mester, tenker jeg, og kryper baklengs ned stigen. Jeg har ikke 22 års erfaring, slik som Rune.

Kan redde liv

Enkle brannforebyggende tiltak kan redde liv. 

- Jeg har hatt opplevelser der folk er bråkjekke og sier at de har forsikringer, så det er ikke så nøye, men når de får en hendelse i eget hjem så endrer de seg. Det er ikke store brannen som skal til før de kommer ut av fatning, sier Rune.

Da er det fint å vite at det er mange ting man kan gjøre selv for å forebygge brann.

- Nå som grillsesongen er i gang er det viktig å sjekke gasslangen på gassgrillen. Klem den for å se etter sprekker. Du kan stramme tilkoblingen i slangefestet, forklarer Rune.

Visste du at det er utløpsdato på slangen? Du finner datoen om du ser etter. Det er vanligvis cirka tre års varighet. 

- Så blir vi aldri ferdig med å minne om røykvarsleren. Du må ha røykvarsler og den må ha batteri, sier Rune. 

Feiebil og feier som går opp på tak

Det å ha motorvarmere og el-billadere slengt rundt i snø eller vann er heller ikke noe Rune anbefaler.

- Du kan få krypstrøm og i verste fall brann og overslag. Fuktighet er ikke bra, sier Rune. 

Det er de enkle tingene i hverdagen som kan eliminere brann. For eksempel å ta ut ladere som ikke er i bruk. Her er det nok mange som slurver og har mye å gå på. 

De fleste kjenner sikkert til regelen om bålforbud: I Norge har vi generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. Det betyr at det er forbudt å tenne opp bål og grill (inkludert engangsgrill) i eller i nærheten av skog og annen utmark. 

- Når det gjelder bål har alle ansvar. Det skal være lav terskel for at man ikke skal tenne bål. Hvis du bor i nærheten av skogen så kjennes det ikke trygt om man ser røyk, og folk går ifra bål stadig vekk. 

Det finnes ingen godkjente bålplasser i Løten som Rune vet om. 

- At det ligger en betongring der gjør ikke at det er en godkjent plass, sier han. 

Tømming av aske

Spør før du gjør endringer

For meg så ser alle piper ganske like ut. Men ifølge Rune er de ikke det. Er det teglpipe, stålpipe eller elementpipe?

- Vi setter veldig pris på at folk spør før de gjør endringer på pipene sine. De kan se like ut på utsiden, men det er hvordan de ser ut på innsiden som avgjør hvilke krav som gjelder. 

Rune gjør konsultasjoner for folk før de går i gang med prosjekter, slik at det de skal bygge tilfredsstiller regelverket. De siste årene har mange fått rentbrennende ovner og hvis man fyrer riktig gir det utslag i mindre aske. 

- Da kan vi feie sjeldnere og bruke mer tid på brannforebygging, smiler Rune, før han gir oss to gode tips til slutt:

  • Riktig fyringsteknikk er vedbesparende. Hvis du tenner opp på toppen vil du oppleve at veden brenner lenger og du får renere forbrenning, det vil si at du bruker mindre ved og forurenser mindre. 
  • Last ned 113-apenn. Den gir nøyaktig stedsangivelse om du skulle trenge det ved en hendelse