Seks smårollinger titter opp på meg med store øyne. De står med vinterdressen på, klare for å gå ut. De lurer litt på hva jeg holder i hånda, et kamera har de kanskje ikke sett før. En av guttene synes visst det er veldig stas – han dukker opp i linsa mi hver gang jeg setter meg på huk for å ta et bilde. Edita Cimarmane har full oversikt og i løpet av kort tid har alle fått på luer og votter. De stabber ut døra og er ute i snøen på et blunk. 

Denne uka er det vinteraktivitetsuke. De har gått på ski og aker mye. Edita finner fram akebrett og barna kravler oppi, klare for å bli dratt bort til bakken. Edita jobber på småbarnsavdelingen «Sola» og har alltid noe å henge fingrene i. Ledige sekunder kan hun lete lenge etter. 

Dame og liten gutt som trekker fire barn på akebrett

- Jeg trives godt her. Hver dag er en ny dag og det er aldri like dager, smiler hun, som har jobbet her siden 2015.

Trivsel og læring for barna

Lund barnehage ligger samlokalisert med Lund skole og er en av fire kommunale barnehager. I tillegg finnes det tre private barnehager i Løten. Styrer i Lund barnehage, Gunn Slettvold, kan fortelle at satsningsområdene deres er sosial kompetanse, språk og fysisk aktivitet.

- Vi sørger for at det enkelte barn blir sett og hørt og får en positiv oppfatning av seg selv og mestrer på sitt nivå, forteller hun.

Barnehagene i Løten jobber mye med å bygge gode relasjoner barna imellom, og mellom voksne og barn. Revhiet, Jønsrud og Lund benytter skole- og barnehageprogrammet "De Utrolige Årene". Målet er at barna skal få utvikle god sosial kompetanse. 

- Videre jobber vi med å legge til rette for god språkstimulering, der målet er at barna utvikler et godt muntlig språk. Vi stimulerer språket aktivt i alle sammenhenger og har språkaktiviteter i smågrupper, sier Slettvold.

Barnehagene i Løten, både kommunale og private, har helsefremmende oppvekst som satsningsområde.

- Vi bruker kroppen allsidig hver dag, i barnehagen og nærområdet, og er mye ute. Vi har ulike aktivitetsdager gjennom året og varierte opplegg i gymsalen. Målet er at ungene utvikler god kroppsbeherskelse, som igjen bidrar til god selvfølelse og læring på alle områder. Barna får et variert kosthold der sunn mat er viktig, oppsummerer Slettvold.

Barn spruter maling på snøen

Nysgjerrighet og glede

Tilbake i uteområdet i barnehagen aker Edita og barna. Etter en stund finner Edita fram maling. De skal farge snøen i grønt, blått og lilla. Ungene blir ivrige og de får sprute maling etter tur. For Edita er det å lære barna nye ting noe av det beste med jobben.

- Det beste er at jeg får dele hverdagen med barna og har mulighet til å passe på dem og lære dem ting, smiler hun.

Og det verste?

- Nei, det vet jeg ikke, sier hun og tenker seg om. 

- Det må kanskje være de veldig hektiske dagene. Men sånn er det jo i alle barnehager, konkluderer hun. 

Dame ute i snøen

For Edita er det viktig at barna trives. Det ser slik ut, der de smiler mot meg i vintersola. En av de andre ansatte har funnet fram ved. Det er tid for å lage bål. Ungene setter seg ned rundt bålet og er spente på hva som står på menyen denne dagen.

- Hva er det?, sier en liten gutt.

- Fiskekaker, svarer hun som jobber der.

- Å, det elsker jeg, smiler gutten henrykt. 

Barn som sitter og ser på dame som lager mat på bålpanne

Når jeg forlater dem sitter de rundt bålet, klare til å hive innpå med fiskekaker og grønnsaker. Snakk om fin hverdag!

Husk at søknadsfristen for barnehageplass er 1. mars 2023. Du kan søke her.

Er du nysgjerrig på de ulike barnehagene? 13. februar kl. 17.00-19.00 er alle de kommunale barnehagene åpne for de som vil komme på besøk og ta en titt.