På grunn av situasjonen i Ukraina sliter kunstnerne med å få utført sitt virke. Ytringsfriheten er under press og mange mister mangfoldet ved at kunstnernes uttrykk knebles. 

- Jeg ønsker å bidra til at ukrainske billedkunstnere får nødvendig handlingsrom og en visningsarena, sier gallerieier Kristin Solberg.

Utstillingen vil være i Galleri Rømma, som ligger i en tømmerlåve fra 1858. Der er tre av trøskerommene omgjort til galleri. 

- Målet er å skape en visningsarena for samtidskunst og kunst kan reflektere vår samtid. Kunst skal være tilgjengelig og mangfoldig. Å oppleve kunst i nærmiljøet, omgitt av kulturlandskap, skaper mangfold og appellerer til målgruppene, sier Solberg. 

Brenner for saken

Kunstnerne brenner for saken og er svært preget av situasjonen. De av de som ikke bor i Ukraina for tiden har familiemedlemmer og venner som kjemper i krigen eller bor i krigssonene. 

- Vi vil gi publikum den emosjonelle opplevelsen av fem kunstneres spesifikke perspektiv. Det kan bidra til å nyansere krigsfortellingene fra TV og aviser. Vi ønsker at både utøvere og publikum får muligheten til å oppleve meningsfylte møter og trygt rom for ytringer. Denne brobygginga blir en gest for det felles ønsket vi har om fred, sier Solberg. 

Kunstner Natalia Kurnosova skriver: «The seasons have passed, but everyone still lives in the twenty-fourth of February 2022. A moment of change and indomitability. Everyone united in Ukraine and the world.»

Kunstner Volodymyr Melymuka skriver: «When the war erupted, I went out to join the protest that was happening in Warsaw, bu tafter standing there for a while, I realized that I could do more. I went hime and started painting. I had som many emotions circulating in met hat the best way to express them for me was by painting. I finished the work in a few hours and I brought it to the streets». 

Ustillingen åpner 3. juni klokka 12.00. Kunstnerne skal bo på Rømma. De skal bidra med å montere utstillingen og være med på åpningen. To ukrainske flyktninger bosatt i Løten, fire frivillige fra Løten Røde Kors sammen med fem andre frivillige skal bidra med praktisk arbeid på åpningsdagen. Ukrainske Elena Abessinova skal bistå som tolk. Hun skal også holde et foredrag på ukrainsk og norsk med presentasjon av og dialog med kunstnerne under åpningen. Elena er selv utøvende kunstner og har bodd i Norge siden 2008. Ukrainske flyktninger bosatt i Løten og nabokommunene inviteres. Utstillingens siste da ger 2.juli. 

Disse kunstnerne deltar:

  • Natalia Kurnosova
  • Yulia Solomko
  • Volodymyr Melymuka
  • Ivanna Kitliaruk-Kot
  • Yaroslava Holysh 
  • Anastasiia Buha