Som en markering av at det var 80 år siden Edvard Munchs dødsdag 23. januar 1944 ble det i dag gjennomført en busstur til steder i Løten som var sentrale for Løtens Munch-historie. 

Turen startet på Klevfos industrimuseum. Her finner vi Munchsenteret i Løten. Utstillingen her viser bilder og historier fra Munchs tilknytning til Løten. Det var her han ble født og hit han vendte tilbake for å skape gode sommerminner på landet. Fødegården Englaug østre ligger kun et litt langt steinkast unna og neste stopp på bussturen var fotopunktet ved gården, for å se hvor den verdenskjente kunstneren ble født. Tor Karseth og Trine Engebakken Edvardsen formidlet noe av Munchs historie i Løten både på Munchsenteret, men også på Bjørke Østre, hvor vi besøkte kunstner Trude Semb Vinaccia. Her fikk reisefølget muffins med Alma mater-motiv. 

folk i et museum

muffins med pynt

mann som spiller gitar, folk som hører på og mann som tar bilde

Lunsjen ble inntatt på Løten nærstasjon, hvor stasjonsmester Gerd møtte oss i døra. Hun serverte grønnsakssuppe, som var ordentlig husmannskost på den tiden Munch levde. Til dessert var det pinnsvinkake. Etter et godt måltid bar det videre til Løten kirke, hvor kirkverge Lars Linholt fortalte om kirkens historie, Munchs tilknytning til denne og ikke minst: historien om Kristoffer Nilsen Svartbækken og hvordan historien hans kunne knyttes sammen med Munch. Spennnende!

grønnsakssuppe i skål

mann som står foran et alter og holder opp et bilde

Siste stopp på turen gjennom Løten var Løiten Brænderi, hvor vi fikk besøke Hedmarken Alkemiske Destilleri. De vil skape liv i det gamle brenneriet og har et håndbygget brennerapparat fra Tyskland. Linholt fortalte deres historie og knyttet det til Munch. Hedmarken Alkemiske Destilleri åpner 3. februar og cirka en måned senere åpner også et kaffebrenneri i første etasje, så på Løiten Brænderi er det mye å glede seg til. Også her på Brænderiet kunne Linholt dra linjene mellom selve brenneriet og Munch. 

mann ved spritapparat

Hele denne turen kan du også få oppleve. Les mer om turen og hvordan du bestiller den på Munch-nettsiden vår.

Munch i Løten