- Vi syntes det var veldig gøy at Tor Karseth ønsket å lage et syngespill om Edvard på Engelaug, og da ønsket vi å bidra til at det skulle bli en egenart rundt forestillingen, sier Charlotten Eriksen, som er vokst opp og bor med familien sin på Engelaug.

Nittenårige Munch på sommerbesøk i Løten

"Edvard på Englaug" er den tredje i rekken av Tor Karseths musikkteaterforestillinger med sanger knytta til Edvard Munchs tilknytning til Løten og Hedmarken.

Den 9. juni 1882 reiser Edvard med toget fra Hamar til Ådalsbruk.

Nitten år, nysgjerrig og full av liv er han på sommerferie i Løten, på gården der han ble født. Han er jamt ute med skisseblokka og tegner folk og natur, og i brevene hjem beskrives folksomme dager og god mat, slik vi liker å tenke det alltid er på Hedmarken. Det blir sagt at Munch ikke så på tegningene sine som sjølstendige, avsluttede kunstverk. De var steg på veien mot noe større. Kanskje nettopp derfor er tegningene så fulle av liv - de er åpne og synes å ha blitt gjort raskt og ofte impulsivt. Da er det fristende å tenke at tegningene gir oss anledning til å bli bedre kjent med Edvard Munch, selve mennesket bak mytene. Ikke minst gjennom tegningene fra sommeren 1882, som forestillingen "Edvard på Englaug" bygger på.

En annerledes opplevelse

I fjor ble syngespillet satt opp på tunet på Engelaug med stor suksess og det gjentas i år.

- Vi synes Tor og resten av gjengen hans er utrolig flinke, og det er vår glede å åpne tunet for dette. Det er en helt annen opplevelse å se det her på utescene, sier Charlotte.

gård med jorde foran
Engelaug østre. Foto: Robin Cornel Bentzen

Ordfører Marte Larsen Tønseth roser Tor Karseth sin evne til å få fram Munchs tilknytning til Løten og Hedmarken. 

- Jeg vil si takk til Tor Karseth som gjennom sin kunnskap og formidlingsevne har skapt musikkteaterforestillinger av høy klasse. Det får frem i ord og bilder Edvard Munch sin tilknytning til Løten og Hedmarken. Jeg blir ekstra stolt når også gården Engelaug Østre er omgivelsene og scene for denne forestillingen nå i helga. Det er stort av eier å åpne tunet og jeg ser hvor mye innsats dem legger ned for at vi som gjester skal få en flott opplevelse, sier ordføreren, som skal få med seg helgas forestilling.

På gjestelista står også finansminister Trygve Slagsvold Vedum, som tar turen over kommunegrensa for å oppleve litt av historien om Norges største kunstner. Han kan rapportere at han gleder seg veldig til forestillingen. Løtens ordfører Marte er klar på at historien rundt Edvard Munch er viktig for Løten.

- Det at Løten er Edvard Munch sitt fødested er en viktig del av vår kulturarv. Vi er ydmyke over å være en del av denne rike historien og det forplikter oss til å bevare og fremme kunnskapen om det for fremtidige generasjoner. Det at vi har så flotte syngespill som fremføres av lokale skuespillere med enorme talenter er med på å øke kunnskap og omdømmet rundt fødestedet, sier hun.

Billetter kjøper du her