Du kjenner lukta med en gang du kommer innenfor døra på Bøndsen. Vafler, mmmm…. Jeg følger lukta og inne på kjøkkenet finner jeg Signe i full gang med å steke vafler. Hun har meldt seg frivillig til å steke vafler mens en gjeng er ute og går den faste tirsdagsrunden. 

- Vafler er lettvint og alle vil ha det, smiler Signe, før hun fortsetter:

- Det er gådag i dag og da synes jeg det er fint å ha noe å servere etterpå. Dette har jeg gjort på vaffelkafeen på Helsetunet i fire år, så jeg har fartstid. 

Eldre dame som steker vafler

Fysisk aktivitet og glede

Gågruppene er et av de mest populære tilbudene som frivilligsentralen står bak. De finnes flere steder i bygda vår, blant annet på Ådalsbruk og i Brenneriroa. På tirsdager går de fra frivilligsentralen og en fast runde i sentrum og idrettsparken. Olaf Brobakken tar på seg broddene mens han venter på dagens turkamerater. 

- Jeg tror det ikke blir så mange i dag, sier han.

Det er glatt, men Olaf skryter av at det er godt strødd. Når klokka er slagen er de en gjeng på åtte personer. Ikke verst, med tanke på føret. 
Olaf forteller at de går en fast runde på cirka en halvtime, for de holder et rolig tempo. Alle skal kunne være med og de viser folkeskikk og følger hverandre.

- Dette er vettugt. Det er helse i hvert skritt, mener han.

Tilbudene på frivilligsentralen er mangfoldige. Det er samhold, eldretreff, knøttetreff, skaperverksted og trening med Finn fra Tren Løten, for å nevne noe.

- Mange flere burde komme seg ut. De som sitter inne burde finne på noe, mener Olaf, som er innom frivilligsentralen nesten hver dag. 

- Vi er forskjellige og her er det litt for enhver smak!

Tilbud for alle

Daglig leder av Løten frivilligsentral, Trine Fjeldstad Kazemba, er glade for at de kan tilby både nye og gamle aktiviteter i 2023. I tematimen hver siste tirsdag i måneden kl. 13.00-14.00 ønsker de å ta opp temaer som flere har interesse for eller spørsmål rundt. Den første timen skal Finn Marius Vogt fra Tren Løten ha og den handler om trening. Besøk fra Kreftforeningen står også på planen. Om lag og foreninger i Løten ønsker å vise seg fram på en tematime er det fritt fram for det. 

Tilbudet på frivilligsentralen er for alle aldre. Eldretreffen passer nok kanskje best for eldre, men slik som spill- og strikkekafe, allsang og gågruppene passer for alle. Gågruppene, samhold og eldretreffen er kanskje de mest populære tilbudene, men det vil ikke si at det er fullt. Nei, det er plass til deg også! Og selv om du kommer på spill- og strikkekafe så må du ikke spille eller strikke, det er lov å bare skravle også. 

- Man bør komme hit til frivilligsentralen fordi det er en møteplass for aktivitet og deltakelse. Det er godt for kropp og sjel å komme seg ut av hjemmet, sier Trine. 
Jo flere som kommer, jo mer mangfold og inkludering får vi. Derfor satser de nå på nye aktiviteter for å treffe enda flere. 

- Vi kan også hjelpe folk med å gi de en dytt til riktig lag eller forening om de ønsker å begynne med en ny fritidsaktivitet.

Nytt av året er at følgetjenester ikke skal skje med egen bil, men i drosje, og at hørselshjelp utgår. Det blir heller ikke salg av batteriet til høreapparater, men Trine har fortsatt noen liggende om du skulle ønske å kjøpe et. 

Vafler med mann i bakgrunnen

Lyst til å bli frivillig?

Hvis du har lyst til å gi litt av din egen tid for å hjelpe andre er du velkommen til å bli frivillig for Løten frivilligsentral. Benytt knappen på hjemmesiden deres, ring, send mail eller gå innom i åpningstiden mellom klokka 10 og 14. De trenger alltid nye frivillige. Akkurat nå er det ekstra behov for folk som kan bidra med middagsservering på torsdager for beboerne i Stasjonsvegen 25, folk som kan bidra med følgetjenester og noen som vil bidra i BUA, utlånssentralen som skal åpne i Løten i år. 

- Det er givende å være frivillig, konkluderer en av de frivillige rundt vaffelbordet denne vaffeltirsdagen. Kom og bli en del av fellesskapet du også.