- Det er veldig fint med Budor. Terje (løypekjøreren) gjør en god jobb der ja, sier Amund Morthov, som allerede har vært på en skitur før jeg besøker den lille familien.

- Ja, vi blir jo så bortskjemte med gode forhold her at man blir jo litt kresen når man skal gå andre steder, smiler Thomas Holtlien Hagen. 

De er begge glade i å gå på ski og Budor var en av de gode grunnene til å flytte til Løten. Amund har vokst opp på gård her og det er hovedhuset på gården familien på fire nå har flyttet inn i. Ja, også dalmatineren Tiril da. Man må ikke glemme henne, leken og ivrig som hun er. 

- Man må jo ha hund på gård, smiler Amund. 

Nærhet til familie og gode tilbud

Løten kommune fikk 93 nye innbyggere i 2023.

 - Det er flott at vi er en kommune i god vekst og utvikling, sier ordfører Marte Larsen Tønseth.

Løten kommune vokser nest mest i regionen. Løten har en vekst på 1,19 % sammenliknet med Hamar på 1,53 %, Stange med 1,11 % og Ringsaker med 0,39 %.

- Jeg er veldig stolt av dette. Det viser hvilken utvikling vi har i Løten, hvor det blant annet skjer mye på eiendomsfronten om dagen, sier ordføreren.

Flere og flere unge flytter til Løten. Løten har hatt mange boligtomter tilgjengelig de siste årene slik at man har kunnet kjøpe tomt for å bygge drømmehuset. Det synes Amund og Thomas er fint og de ville nok valgt dette selv hvis de ikke hadde hatt en familiegård å flytte til. Nå har de besteforeldre til barna kun noen skritt unna. Det er det flere fordeler med: de har tilgang på barnevakt og de får servert middag hver dag.

- Vi lever i luksus, smiler Amund. 

Han var kanskje en typisk Løten-ungdom som tenkte at i Løten skulle han ikke bo. Det fantes mer enn Løten i verden. Men så ble han eldre og han og Thomas ble foreldre. De bodde i Strømmen på det tidspunktet og måtte tenke over hva de ville og hvordan de ville at barna skulle vokse opp. 

- Vi tenkte på jentene og nærhet til familie. Så har vi hytte på Sjusjøen og mange barndomsvenner i området her, sier Thomas, som er fra Lillehammer. 

Han er veldig glad i Lillehammer og kunne godt ha bodd der også, men Løten har større nærhet til Oslo, hvor han jobber. 

to menn som sitter på gulvet og leker med ei lita jente

- Så er det veldig fint at Hamar og Elverum ligger så nærme, og der er det mange tilbud man kan benytte seg av, slik som CC og kino. 

- Ja, det er sant. Men det hadde jo vært fint med en Biltema-butikk rett nede her da, gliser Amund. 

Thomas trekker fram den nye, fine Joker-butikken og Pultost- og akevittdagene som bra ting med Løten. Det eneste de ikke er så fornøyd med er Budorvegen. Her kjøres det fort og mye, så å trille barnevogn der er ikke en god opplevelse.

Frihet og et roligere liv

Med Ada på ti måneder og Ebba på åtte måneder går tida fort. De hadde store planer om å få pusset opp eller kanskje reist litt i pappapermisjonen, men plutselig har tida gått og de har ikke fått slått inn en spiker. 

- Det krever mer planlegging å være foreldre. Tida flyr og ting går innmari fort. Du har kanskje en halvtime her og en time der, men du vet ikke hvordan dagen utarter seg, synes Amund. 

De merker at de ikke får gått like mye på ski som tidligere, men de er flinke til å bytte på å passe barna slik at den andre får seg en tur på Budor. Så gleder de seg til å dra til Gran Canaria nå til våren.

- Barnepasserne våre drar, så da drar vi etter, ler de. 

Det er kun minstejenta Ebba som er hjemme når jeg er på besøk. Ada fikk barnehageplass i Lund med en gang de søkte. 

- Klapp på skulderen til Lund barnehage og til helsestasjonen her. De er vi så fornøyd med, smiler Thomas. 

De er spente på hvordan saken om framtidens skole i Løten ender. De er veldig åpne for endring og tror at litt større klasser kan være fint. 

- Jeg tror det er lettere å få seg venner om det blir litt større klasser. Jeg håper at jentene våre får seg god venner uansett hvilken skole det blir, sier Thomas. 

De er klare over at det blir mer kjøring av barna her enn om de skulle bodd i byen, men gevinsten de får er et roligere liv enn i byen. 

- Livet i Oslo er så hektisk. Der må du planlegge alt ut ifra rushtrafikken. Her slipper du å planlegge så mye, sier Thomas. 

De gleder seg til å bo på gården i mange år framover og ser for seg en overtakelse i løpet av de neste tre årene. Gården driftes i samdrift med en annen gård i Løten, men det vil ikke si at det ikke er ting å gjøre likevel.

- Jeg håper jo vi kan gjøre gården til vår egen og finne roen. Jeg er veldig glad i å gjøre og fikse ting, men vil gjerne ha tid til å leve oppi det hele også. Det er jo alltid noe som må fikses, men det må være kos og idyll også, smiler Amund. 

- Jeg trodde ikke jeg skulle like trehvitt, men jeg synes det er ganske fint jeg, smiler Thomas. 

to menn og en baby som sitter i sofa

Snart jubileum

Vi er nå 7929 innbyggere i Løten. Det nærmer seg dermed et stort tusentallsskifte.

- Trolig vil Løten passere 8000 innbyggere i 2024 eller 2025, så her må vi begynne å planlegge en markering til våre innbyggere. Da er det grunn til å rulle ut kake til alle, små og store. Sist vi bikket et nyttt tusentall var i 1987, så det er stort å jobbe mot dette, sier ordføreren og legger til:

- Hamarregionen fortsetter å vokse. Vi er en eregion som tydelig er en vekstmotor i Innlandet. Vi skal fortsatt jobbe for gode tjenester, utvikle ulike boalternativer og tilbud.

Se befolkningstall hos Statistisk sentralbyrå her.