Bonden setter seg ned på gulvet. Sammen med Alice og Signe-Jarlene skal han spille et spill med AV1-roboten. Dette er noe han aldri har prøvd før. En halvtime tidligere har han hørt Kristin Sunde fortelle med iver om Løten skaperverksted og alt de kan lage der. Blant annet hva man kan lage med en 3D-printer.

- Jeg tror vi må få oss ny printer jeg, ler han og ser bort på domprost Kirsten Almås. 

Biskop, ordfører og domprost

Bli kjent-tur

Ole Kristian Bonden ble tilsatt som ny biskop i november 2022, da Solveig Fiske gikk av med pensjon. Han ble vigslet i Hamar domkirke 29. januar. Denne våren er han på en bli kjent-runde i bispedømmet og i dag var turen kommet til Løten, Stange og Hamar. De begynte dagen i Løten kirke med alle ansatte i Løten, Hamar og Stange. De fikk nyte en god lunsj i sola utenfor Klokkergården før turen gikk til Bøndsen og Løten frivilligsentral. Her orienterte daglig leder, Trine Fjeldstad Kazemba, om Løten frivilligsentral og deres drift. Det ble sagt noe ekstra om Løten kodeklubb ved Christophe og Løten skaperverksted ved Kristin. 

Kodeklubben er utrolig populært og blir fulltegnet med en gang. De tilbyr koding på nivå 1 og 2, men drømmer om å kunne tilby nivå 3, samt kurs for voksne, men da er de avhengig av flere instruktører. 

Løten skaperverksted er et fysisk møtested der tradisjonelle teknologier møter framtidens digitale redskaper. Det er et sted der ideer får lov til å utfolde seg uansett prognose om suksess. Det er et sted der det lov å lage ting uten mening bare fordi man kan. Kristin er primus motor og en energibunt av det sjeldne. Hun viser fram 3D-printer, en maskin som lager kort, roboter, cosplay og ikke minst lær som er dyrket av bakterier. Hun skal restaurere en gammel rokk og håper å kunne lage tråd av bakterier på den. Det står ikke på ideene hos den dama! 

- Jeg har aldri vært på et skaperverksted før, og jeg som er så opptatt av skapelsen, smiler Bonden før han fortsetter:

- Jeg har aldri vært på noe lignende. Det er en helt annen verden enn det jeg kan noe om. Jeg lærer så utrolig mye og er veldig fascinert! Det er håpefullt for framtiden at barn er med på dette. Det at man gjennom lek og nysgjerrighet kan være med å lage ting er så fint. Dette er mitt første møte dette og tenk at det er i Løten! 

Bonden prøver enda en robot. Han får ikke til på første forsøk og må ha hjelp av jentene. Så går det. 

Biskop og to jenter som ser på en skjerm

- Det så sikkert dumt ut, men det var veldig artig, smiler han. 

Etter besøket på Løten frivilligsentral møtes alle menighetsrådene i prostiet i Løten kirke for å bli kjent med den nye biskopen.

- Jeg setter veldig pris på at Ole Kristian er ute på besøk i kommunene, litt speed-dating som han selv sier. Jeg var på vigslingen i januar og synes det var hyggelig å hilse på han personlig, sier ordfører Marte Larsen Tønseth, før hun berømmer alt som blir gjort på Løten frivilligsentral.

 - Det vi har sett og hørt her er imponerende. Tenk hvilket omfang av tilbud vi har her i Løten. Jeg blir mer kreativ av å være her. Nå har jeg fått en tro på at det neste hver og en av oss har i hjemmet er en 3D-printer, slik at vi kan lage småting vi trenger for å reparere ting i stedet for å kaste.

Og apropos 3D-printing: ei fløyte er ferdig printet og klar til bruk. Sokneprest Torbjørn Granerud blåser. Den virket perfekt! 

mennesker som står rundt et bord og ser på en 3D-printer