Visste du at avløpsrørene og pumpene kan bli tette dersom fett og annet avfall helles i vasken eller toalettet?

Fett og avfall samler seg i store klumper inne i rørene og pumpene, og de stenger veien for kloakken. Dette kan igjen gjøre at kloakken tar andre veier enn til renseanlegget, som for eksempel inn i din kjeller, og ut som en fontene av kloakk i nabolaget, eller rett ut i badevannet.

Vi må vise mer dovett. Det er kun tiss, bæsj og dopapir som skal i do. Alt annet søppel eller fett og matrester skal håndteres som avfall.

Legemidler

Legemidler som kastes i do, fjernes ikke i renseanlegget, og kan dermed havne i naturen og gi skadelige effekter i lang tid. Alle ubrukte legemidler skal returneres til apoteket, som sørger for at de destrueres forsvarlig.

Våtservietter “flushable”

Stadig flere produsenter markedsfører produktene sine som «flushable», altså at du enkelt kan spyle dem ned i toalettet. Gjør du det, vil det skape store problemer i avløpsnettet. Og regningen? Den kommer tilbake til deg. Våtservietter “flushable” skal kastes i restavfallet.

Kontaktlinser

Mange tror også at kontaklinser kan spyles i do eller i vasken og blir borte i vannet, men de er laget av plast, og de går ikke i oppløsning. Kontaktlinser i avløpet bidrar dermed til et stadig større problem med mikroplast i vann og hav. Kontaktlinser skal kastes i restavfallet.

Fett

Mange tenker at det å bruke varmt vann er løsningen; at fettet løser seg opp før det blir sendt ut i avløpsledningene. Dessverre er ikke løsningen så enkel. Fettet løser seg riktig nok opp, men det tar ikke lang tid før det avkjøles, stivner i klumper og lager hindringer for kloakken.

Tøm flytende fett i en tett kartong, og kast denne i restavfallet. Større mengder matolje kan leveres på gjenvinningsstasjonen. Fettet i steikepanna tørkes bort med tørkepapir, som kastes i matavfallet.