Hun skulle nemlig rekke et fly til Brussel fra Gardermoen kl. 08.20. Marte hadde planlagt å ta 05.11-toget fra Stange for å ha god tid. Nå var det ikke annet å gjøre enn å hive på seg klærne, raske med seg kofferten (som heldigvis var pakket), få bikkja inn i bilen og dra. Klokka var 06.45. Hunden ble sluppet av hos foreldrene før Marte durte av sted mot Gardermoen. Selvfølgelig var det litt vegarbeid på riksveg 3 og det skapte litt ekstra stress. Hun parkerte i parkeringshus på Gardermoen kl. 07.55, løp inn og gjennom sikkerhetskontrollen, forbi tax free og mot gaten. Der så hun Lillestrøm-ordføreren.

- Da ble jeg letta, for da hadde ikke flyet gått. De var nok litt sent i gang med boarding, for de drev med gruppe A og B da jeg kom, smiler Marte, før hun fortsetter:

- Det er nok kanskje et resultat av at du kjører deg litt for hardt, når du ikke våkner av vekkeklokka i fire-tida på morgenen. Jeg hadde nok marginene på min side denne gangen.

I Brussel deltok hun på årsmøte i Osloregionens Europakontor. Kontoret skal bidra til å knytte Osloregionen nærmere Europa, og skape nye muligheter for innovasjon, regional utvikling og verdiskapning hos medlemmene gjennom europeisk samarbeid. Marte er valgt inn i styret på vegne av Ringsaker, Hamar, Stange og Løten kommuner. Det er totalt 17 kommuner og fylkeskommuner som er medlem i Osloregionens Europakontor. De andre landsdelene i Norge har også kontor i Brussel, samt KS.

Variert hverdag

Som ordfører er Marte med på veldig mye av det som rører seg i bygda. Hun og varaordføreren har besøkt 150 bedrifter i kommunen, hun er på åpninger, jubileer og selvfølgelig massevis av møter. Her får vi bli med Marte på store deler av hennes oppdrag i juni 2023:

31.mai – 1.juni: Bedriftsbesøk og avduking av blå plakett

hengekøye som henger ved et vann

- Juni er innspurten før sommeren hvor veldig mye skjer. Ordførerhverdagen er veldig variert og jeg er veldig heldig som får oppleve veldig mye fint sammen med så mange, sier Marte.

For henne startet juni med bedriftsbesøk hos Spreke opplevelser, hennes første bedriftsbesøk med overnatting. Senere på dagen var det avduking av blå plakett på Rosenlund hvor det var jubileumsmarkering for likestillingssenteret 40 år. Initiativtakeren bak Kvinneuniversitet, Berit Ås, ble løftet fram for framtidige generasjoner.

- Det var et flott arrangement og veldig hyggelig å få møte Berit og prate med henne. Hun er en tydelig og engasjert dame som har gjort mye for likestillingsarbeidet i Norge, mener Marte.

to damer foran blått hus

3.juni – Åpning av kunstutstilling

Lørdag 3.juni åpnet Marte kunstutstillingen «Ukraina lever» på Galleri Rømma. Her formidles helt ferske kunstuttrykk fra kunstnere som kjenner situasjonen i Ukraina på kroppen. De uttrykker krigen fra innsiden. Her får vi som publikum emosjonelle opplevelser fra seks kunstneres spesifikke perspektiv. Dette er sterkt, dypt og smertelig.

- Det var en mektig opplevelse hvor det var seks ukrainske kunstnere som kom til Norge for å fritt kunne utøve sitt kunstnerskap, sier Marte.

Mennesker som ser på kunstutstilling i låve

5.juni – pressekonferanse Mjøssykehuset og besøk på Grobunn

Tre mennesker foran mikrofoner ved Mjøsa

Det var jubelstemning i Moelv da statsministeren, helseministeren og finansministeren tok turen til Moelv for å fortelle at Regjeringen har bestemt seg for å si ja til nyt Mjøssykehus lokalisert i Moelv. Mange ungdommer hadde møtt fram med flaggborg.

- For Løten sin del har vi vedtak om at vi ønsker hovedsjukehus med tanke på at vi får spesialistkompetanse nærmere. Nå blir man i hovedsak sendt til Oslo. Med den modellen som er valgt nå vil vi kunne få dette nærmere oss, sier Marte.

Det er fortsatt et langt lerret å bleke for at bygget skal stå klart, så nå mener Marte at det er viktig at vi er med å påvirke hva innholdet skal bli på Elverum sjukehus, slik at tilbudet der skal bli bra. Elverum som utdanningssted blir bedret med at det skal legge fysioterapiutdanning der og rehabiliteringssenteret som nå ligger i Ottestad skal flyttes til Elverum sjukehus.

Etter pressekonferansen tok Hamar, Stange og Løten-ordførerne turen til Grobunn i Stange. Det er et midlertidig botilbud hvor ungdom eller yngre med en slags funksjonsnedsettelse bor. Kommunene kjøper tjeneste her. Grobunn har et unikt opplærings-, bo- og sosialtreningstilbud. Ordførerne avsluttet med en felles sommeravslutning.

- Vi er ofte sammen på møter, men ikke så mye i sosiale settinger, så da tok vi en lunsj sammen, smiler Marte.

Som ordfører er man alene om jobben i hver sin kommune, så det er viktig å ha god dialog og støtte på tvers av kommuner. Det er spesielt viktig for å ha gode relasjoner og samarbeid i regionen. Det gagner både innbyggere og næringsliv, og det gagner utvikling hele regionen, mener Marte.

Seks mennesker utenfor et gult hus

6. juni – utdeling av Hallvard Trætteberg-stipend

dame som holder et maleri

Hallvard Trætteberg var kjent som Norges fremste heraldiker. Og hva er så det, jo, det er en som har kunnskap om våpenskjold. Trætteberg tegnet også mange kommunevåpen i Norge, i tillegg til andre kunstverk. Han var fra Løten og i 1985 donerte han store deler av sin kunstsamling til Løten kommune. I 1986 ble Hallvard Trætteberg-stipendet opprettet og fra og med 1987 har det blitt delt ut i oddetallsår. I år var det Glafira Galuzina som var den heldige vinneren. Glafira bor i Løten.

Les mer om Glafira her

7.juni – Møtedag

Formannskapsmøte, samsnakk med kommunedirektør og varaordfører, besøk av biskopen og kommunestyremøte. Puh, snakk om maratondag!

- Når man er innstilt på lange dager så koster det meg ikke så mye sånn i tid, for mye av det du driver med gir jo energi. Det er også variert. Men klart, at du er møteleder store deler av dagen gjør at du blir mentalt sliten, ikke så fysisk sliten. Du er veldig fokusert. Det er noe annet når du kun deltar på møter, sier Marte.

8. og 9. juni – Brussel

Alt om Brussel-turen leste du i innledningen på artikkelen.
staselig bygning med mange folk på uteservering foran
Og nå burde det vært helg og litt fri, men ikke for Marte. Det er helg og det betyr flere oppdrag ute blant innbyggerne.

10.juni – Åpning av BUA, teater og jubileum

to damer og ei jente foran BUA-flagg

Lørdagen startet med åpning av BUA Løten.

- Det er et fantastisk tilbud og jeg stolt over at vi har fått til. Det er sånn som gir meg motivasjon i jobben. Det var politikerne som la dette inn i budsjettet for 2022 og at vi da vedtar dette, etablerer tilbudet og at det blir realisert, det gir motivasjon, smiler Marte.
Senere den dagen var det premiere på «Edvard på Engelaug». Det var første forestilling de hadde ute på tunet på Engelaug østre.

- Det var strålende omgivelser og eierne hadde lagt inn stor innsats i at det skulle være helt perfekt der. Når skuespillerne peker på hvor de forskjellige tinga er, så er det en realitet at det er der. Det gjør det veldig ekte og nært. Det var helt utrolig å se det, sier Marte.

svartkledde mennesker som står på rekke

Lørdagen avsluttes med 30 års-jubileum til «En Akevisitt». Gotmar Rustad inviterte til jubileumsforestilling og en markering på Brænderiet.

- Når man ser at kalenderen er full, så fikk jeg ikke deltatt på «En Akevisitt», men jeg fikk deltatt på selve markeringa, hvor mange samarbeidspartnere til Gotmar og mat- og drikkekulturen var samla, både for å hedre initiativet til «En Akevisitt», mat- og drikkekulturen og den kulturbaserte næringa.

11.juni – «Walk in the Park»

Løten og de andre tre kommunene på Hedmarken deltok med sine beredskapskoordinatorer på parkfestivalen på Koigen denne sommersøndagen. Marte møtte venner på Koigen og kombinerte dette med å lære ting om beredskap og støtte oppunder kommunen sin.

Mann og dame på stand

- Jeg hadde ikke en formell rolle i beredskapseventen, men jeg ville innom og hilse på, for kommunen la ned stor innsats i dette. Det var veldig mye å se på for unger og det fanget interessen min også. Jeg fikk prøvd VR-briller, hvor jeg la en person i stabilt sideleie. Det var en lærerik og fin beredskapsevent for meg også, smiler Marte.

Ny uke, nye muligheter

Mandag gikk Marte, som alltid, på en ny uke med innsats og interesse for oppgavene. Det startet med blant annet med generalforsamling i Mjøsanker og årsmøte i samlet legat for Løten. På kveldene har hun ofte ett eller annet politisk møte.

- Jeg hadde ikke vært ordfører om jeg ikke hadde hatt tillit i eget parti, sier Marte.

Hun er organisatorisk nestleder i Hedmark Senterparti og hun representerer senterpartiordførerne i et nasjonalt ordførerforum, hvor hun kan komme med innspill om hva som rører seg på grasrota.

Onsdag denne uka behandlet formannskapet saken om framtidens skole i Løten. Det er viktig at det sikres bred medvirkning framover og i denne høringsfasen må alle metoder brukes.

- Det er en av de viktigste sakene som kommer til å bli behandlet i mitt aktive politiske liv i Løten, tror Marte.

Onsdag ble hun også intervjuet av podkasten Pubcasten på sin Operasjon Reisefot og hun var til stede på Løten frivilligsentral sin sommerfest.

mange folk sittende rundt bord

Vielser er en del av jobben til ordføreren. Siden 2019 har hun foretatt 50 vigsler. Før hver vielse har hun en samtale med brudeparet og denne dagen hadde hun en slik. Så var det tid for det månedlige ordførertreffet på biblioteket før hun skulle holde tale på 10.klasseavslutningen på Løten ungdomsskole.  Hun avsluttet kvelden med premiere på «Sirena og Byttingen» på Budor.

Fredag var det styringsmøte i Mjøsbyen, et samarbeid mellom elleve kommuner rundt Mjøsa som jobber målrettet mot at vi skal få en statlig finansiert regionvekstavtale eller liknende for å kunne ha virkemidler/større tilgang på midler for å ha insentiver for å styrke kollektivtransport eller annen form for mobilitetsreise enn det å bruke bil.

- Vi har også sluttet oss til nullvekstmål i regionen og det betyr at det er viktig for oss å sikre en balanse i at vekst må skje på en annen måte enn det har gjort til i dag, men samtidig betyr ikke det er all vekst skal skje fossilfritt, men at eksisterende også må gå over til andre metoder. Vi er eneste region i landet som har etablert et samarbeid mellom stat og kommuner som ikke har sånn type statlig belønningsordning, opplyser Marte.
I helga deltok hun i Pride-markeringen i Løten, med å holde tale og gå i tog på lørdagen og på pridegudstjeneste på søndagen.

Dame med solbriller og prideflagg

- Det var et flott arrangement! All ære til Pride Løten som gjennomførte arrangementet og har stått for all planlegging. Det var veldig bra oppmøte, så god stemning og jubeltog som gikk. Jeg ble veldig rørt når vi gikk gjennom Løten og det var så god oppslutning for å feire kjærlighet og mangfold, smiler ordføreren.

Siste hele uka i juni deltok Marte på Ferieklubben i Løten. Den første dagen av Ferieklubben bidro hun med aktiviteter og matservering.

To damer som spiller pickleball

- På veldig kort tid serverte vi 170 pølser. Det var veldig fint å være med unga, og de var så blide og takknemlige. Jeg fikk prøvd meg på pickleball og det synes jeg var artig, ler Marte.

Onsdag samme uke ble siste kommunestyremøte før sommeren avholdt. Da gjør de litt ekstra ut av det og fikk god lunsj på Kilde. Etter møtet dro Marte på informasjonmøte med Green Mountain.

- Det er fint å få en status og det er viktig at politikere holder seg oppdatert på en så stor investering i regionen. Det er imponerende hva som skjer der på så kort tid og vi klarer ikke helt å se ringvirkninger av alt.

På kveldstid var det tid for representantskapsmøte i Hias og Sirkula, våre interkommunale selskaper på henholdsvis vann og avløp og renovasjon.

personer som sitter på møte

Folk med diplomer på ei trapp

Fredag delte hun ut næringsstøtte til bedrifter i kommunen før hun gikk over i styremøte i Osloregionens interkommunale politiske råd, en sammenslutning av alle kommuner som er definert inn i Osloregionen-samarbeidet, hvor de forankrer felles mål og strategier og jobber mot utvikling av en felles, stor region. På tampen av fredagen var det en vielse. Lørdag var det også en vielse før 70-årsdagen til varaordføreren blir feira. Det kan faktisk virke som at søndagen var en fridag for Marte. Vel fortjent, etter all innsatsen hun gjør.
I tillegg til alt hun møter opp på prøver hun å være en tilgjengelig ordfører.

blid dame med ordførerkjede

- Jeg vil være tilgjengelig for folk og svare på meldinger, men med en så full kalender klarer man ikke å være ajour til enhver tid, men jeg prøver å være så tilgjengelig som mulig.

Hun er tydelig takknemlig for å kunne være ordfører i den aller beste kommunen i Norge. Det å få tillit av innbyggerne til å være en leder er stort og hun uttrykker en stor ydmykhet. Det er viktig for Marte å legge ned en stor innsats for bygda hun er så glad i.

- Løten er midt i væla, avslutter Marte.