Nei, men hva henger her? Jeg ser opp i taket. På ei snor henger det ulike votter. Hvem har vært her? 

- Rampenissen har gjort det, kan ei lita jente fortelle meg. 

De har pyntet med ulike juletrær, pepperkaker og hjerter. Her ser man at det nærmer seg jul. I dag er det julelunsj i Lund barnehage avdeling Stjerna. Julepølser, medisterkaker og rødkål smakes på av ivrige barn. Flere av dem kommer fra Ukraina og er ikke vant til denne julematen. En liten gutt med dinosaurgenser smiler fra øre til øre. Medisterkake i lefse faller i smak. I alle fall medisterkakene, og lefsa funker fint som heis fra asjetten og opp til munnen. 

hender av liten gutt som skjærer opp medisterkake

- De er ikke vant med all maten vi pleier å servere i Norge, men her får de prøvd mange ulike ting, sier styrer i Lund barnehage, Tine Rabbersvik. 

Et trygt og fint sted

Barnehageavdelingen, som holder til i de gamle lokalene til Ryli barnehage, åpnet 1. september. De ansatte startet opp i midten av august. De har alle bakgrunn fra de andre kommunale barnehagene i Løten. 

- Vi trives veldig godt. Vi koser oss hver dag, smiler Ingvild og Sara. 

De samarbeider godt og har blitt godt kjent på kort tid, for de er de eneste voksne i avdelingen. Avdelingsleder Tine er på besøk innimellom. 

- Vi ser at det er mange flyktninger, barn med spesielle behov, eller barn som ikke kom inn under hovedopptaket, og som det ikke blir holdt av plass til, som får plass her. Det er ikke alle som har rett på barnehageplass etter reglene, men her har de fått plass. Det faller inn under ambisjonen til Løten kommune om å være en innflytterkommune og ha barnehageplass til alle, sier Tine. 

Varierte dager

Under dagens sangstund får barna stifte bekjentskap med Nisse rød og Nisse blå. Man må ikke kunne norsk for at det skal være spennende. Barna snakker ikke samme språk ennå, men i barnehagen får de øvd seg hver dag. Tine ser på det flerekulturelle som en styrke.

dame med langt hår viser fram to tomler med nisselue på

- Det er en styrke, for personalet får trent seg på å bruke tegn til tale og bildeforsterkning. Her har vi også hatt norskopplæring for besteforeldre, for å nevne noe, sier hun. 

I Stjerna er barna mellom ett og fem år. Det gjør at de må være kreative med tanke på hva de får til av turer og likenende.

- Vi har en gapahuk oppå toppen her, med mulighet for å lage bål, sier Ingvild. 

Hun har også hørt rykter om at bakken skal være bra til aking, så nå gleder alle seg til snøen kommer for fullt. Imens leker de med lego, puslespill, plastelina, bøker og tegnesaker . 

julepølse og sylte på tallerken med nisse og serviett ved siden av

juletre malt på vindu med snøprikker rundt