"Så går vi rundt om en enebærbusk" runger ut av høyttalerne. Elevene ved Voksenopplæringa i Løten danner to ringer rundt juletreet før de setter fart. Rundt og rundt går det, mens folk ler og koser seg. Juletreet har de både hogget, fraktet til tunet og pyntet selv. Noen opplever dette for første gang, andre er vant til tradisjonen fra hjemlandet sitt. 

Tradisjoner som ligner i Ukraina

Ludmila fra Ukraina forteller at hun ikke har gått rundt juletreet siden hun var liten jente. 

- Det er barna som gjør det i Ukraina, ikke de voksne, smiler hun, men legger til at det var veldig gøy å gjøre det i dag. 

Ukraina kan også ha snø til jul, men ikke så mye som vi har i Norge. 

- Det er veldig vakker vinter i Norge, mener Ludmila. 

Hjemme hos lærer Lise får de servert julegrøt. Den kjenner Ludmila og de andre ukrainerne igjen fra hjemlandet. Ribbe og pinnekjøtt derimot, det er hun ikke vant til.

Mora mi lagde pinnekjøtt i fjor, men jeg husker ikke hvordan det smakte, eller om jeg smakte. Mannen min likte det veldig godt, så i år har jeg laget det til han. Jeg tror jeg skal prøve å lage ribbe i år, smiler hun.

tre svartkledde blide damer foran et juletre
Ludmila i midten.

I Ukraina er det vanlig å spise and med epler og aspik med kjøttfyll. Ludmila gleder seg til jul og setter pris på få denne førjulsstunden hjemme hos Lise. 

- Norsk folk er gode folk. Jeg liker å bo i Løten. Jeg vil si takk for at det er så fint å være her, smiler hun. 

Andre tradisjoner i Syria

Sendos er fra Syria og har bodd i Løten i snart tre år. I Syria er mesteparten av befolkningen muslimer, men det finnes også kristne der. Sendos feirer ikke jul, men nyttår og id to ganger i året. Hun har smakt på julegrøt og synes det var sånn passe, om jeg skal tro ansiktsuttrykket. Til nyttårsfesten har de ingen spesielle mattradisjoner, men de kjøper gjerne inn frukt, søtsaker og kaker. 

Snø er også noe Sendos ikke er vant med fra Syria. Der kan det være snø et par dager, men som oftest er det regn, mye regn i vinterhalvåret. 

- Jeg liker regn bedre enn snø, sier hun. 

to svartkledde damer foran et juletre
Sendos til høyre.

Når det snør i Syria er det vanlig å holde seg innendørs, så at vi i Norge kler på oss og er ute i snøen er uvant. For Sendos er det også uvant med julelys og pyntede trær. Sendos kan fortelle at hun har gått i gatene i Syria og sett julepynt, men aldri forstått noen av tradisjonene knyttet til jul. 

- Jeg forstår mer nå som jeg har opplevd det i Norge. Jeg vet at kristne besøker hverandre i jula og gir hverandre gaver, sier hun. 

Gir både læring og samhold

Grøtfesten hjemme hos Lise Mostad Jensvold, fagleder på voksenopplæringa i Løten, er en videreføring av en gammel tradisjon. Før koronaen var det tradisjon for at man dro hjem til en av lærerne for juleavslutning. Både koronaen og det høye elevtallet gjorde at dette ble utfordrende. Men, Lise bor på småbruk og har godt med plass. Dermed var det på tide å ta opp igjen tradisjonen for å lære norske tradisjoner og kultur i praksis. 

- Det er artig å se elevene leke og ake. Her møtes vi mer på lik linje enn i klasserommet, både elever og lærere, sier Ingrid Sætren, lærer ved voksenopplæringa. 

- Dette er supert for å få god stemning i klasserommet. Det er veldig viktig å ta seg tid til å gjøre noe sosialt i hverdagen. Det er ganske unikt for norsk skole å tenke sånn, sier Lise.

Ingrid tror noen var litt skeptiske til å være ute i snøen.

- Vi i Norge har et helt annet forhold til å være ute enn mange andre land, sier hun. 

- Jeg tror at de ved å være med på dette skjønner litt mer av hvordan utedagene til barna deres er på skolen, sier Lise. 

Ni personer står foran et juletre utendørs

dame som sitter i en stol med en kopp i hånda bak ei bålpanne hvor kaffekjelen henger over flammene

to ringer med voksne som går rundt et juletre utendørs