Klas Erik Lindstad er vinner av årets ildsjelpris – Olines virke.

- Han har gjort en formidabel innsats i over 50 år for Løiten skytterlag, spesielt knytta til skytterkurs for ungdom. Han har vært instruktør på skytebana i kjelleren på ungdomsskolen og han har bidratt aktivt for at skytterlaget har så stor aktivitet og medlemsmasse som i dag, både med tanke på bredde og elite, sier ordfører Marte Larsen Tønseth.

Klas Erik Lindstad har ledet skytekurs for ungdom i Løiten skytterlag i 52 år. Fra 1968 var han instruktør i våpenkjennskap og skyting på skytebana i kjelleren på Løten ungdomsskole. I de første årene ble det brukt luftbørse for nybegynnere, og etter hvert gikk man over til å skyte med støysvak 22 kaliber. I vintermånedene var opplæringa innendørs, mens det i sommerhalvåret var skoleopplæring på Løiten skytterlags bane. Klas Erik fulgte videre ungdommer som deltok på samlagsstevner, landdelsstevner og landsskytterstevner. På øvelsene var det med instruktør som sjøl var aktive skyttere, men også foreldre var med og hjalp til. Klas Erik var kjent for sitt ungdomsarbeid i de fleste skytterlag, så å si i hele Norge.

- Jeg synes det er fryktelig moro å bli foreslått i Løten hvor det er så mye ildsjeler. Nå må jeg tørke tårene. Jeg synes det er koselig og som jeg alltid har sagt, skytterlaget har stått mitt hjerte nær, men hele Løten egentlig. Jeg har aldri vært redd for å si at jeg er fra Løten, sier Klas Erik Lindstad.

Ted M. Granlund er vinner av årets kulturpris – Edvards palett.

- Ted gjør en veldig flott innsats som lyriker og løfter det lokalt, men er også en veldig god ambassadør for Løten i hele Norge. Han kjører rundt med Poesibilen og formidler gode opplevelser både med framtredelser og sine skriftlige tekster, sier ordfører Marte Larsen Tønseth.

Ted M. Granlund fikk fylkets kulturpris allerede i 1999. Granlund har gitt ut flere diktsamlinger, og flere av disse er også innkjøpt gjennom innkjøpsordningen til Norsk Kulturråd. Det er et kvalitetsstempel. Granlund er godt kjent i lokalmiljøet på grunn av sin godt synlige "Poesibilen", som har eksistert siden 2004. Den har i løpet av disse årene vært land og strand rundt i poesiens tjeneste. I 2015 var Poesibilen og Granlund med i åpningsforestillingen til Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene på Lillehammer. Poesibilen har vært gjest ved en rekke skoler og ved ledende litteraturfestivaler i Norge. Med bilen som blikkfang får elevene kunnskap om poesi. Granlund har også skrivekurs, og er en positiv kraft i lokalsamfunnet gjennom sitt virke i Papirbruget på Klevfos. Her arrangeres det også kunstutstillinger, i tillegg til en rekke aktiviteter rettet mot særlig barn og unge. Granlund er en ja-person som stiller opp når biblioteket, Klevfos eller andre trenger hjelp til kulturaktiviteter og han brenner for å formidle.

- Jeg setter pris på å få denne prisen. Nå er jeg på turné i Hamar kommune og jeg skal ta med meg gladnyheten inn i neste klasserom, sier Ted M. Granlund, før han legger til:

- Jeg håper å bidra til å løfte litteraturen i Løten.