Det er masse snø og 16 minusgrader, så å sitte på en hagebenk i solskinnet er ikke det første som faller meg inn, men sola bærer håp om vår når jeg får ta en titt på støpejernet som skal bli beina på Ådalsbrukbenken. I rommet ved siden av driver vedgruppa for fullt med kapping og pakking av ved. Her har de som vanlig stor etterspørsel og de må si nei til flere, for den veden de har er allerede bortbestilt dette året. De kan være heldige å få inn noen ekstra, men det har de ikke oversikt over. Men tilbake til benken. Kristine Hermansen, Morten Jølstadengen og Reidar Larsen gleder seg til å komme i gang med benkproduksjon.

Skape mestring 

Løten Virke er en tilrettelagt arbeidsplass og målet er å ha meningsfulle arbeidsoppgaver hvor deltakerne opplever mestring. 10 ansatte og 22 deltakere jobber innenfor mange ulike baser: kantine, vaskeri, form og farge, ved og gårdsarbeid. På vaskeriet er det både private og bedrifter som leverer inn plagg. Dyner og dunjakker er populære ting å levere inn til vask. Løten Virke samarbeider med en gård og en gang i uka er en gruppe der for å stelle med dyra og deltar i annet gårdsarbeid. På form og farge lager de påskekyllinger og nisser, de støper lys og lager fyrkongler, for å nevne noe. Kristine er miljøterapeut og har jobbet på Virke siden 2008. 

- Det er spennende å jobbe med mennesker. Det er en god arbeidsplass, mener Kristine, og legger til at de har det veldig fint der med masse humor. 

De flyttet inn i bygget i Venslivegen i 2018, etter at lokalene i Brenneriroa begynte å bli ganske slitne. Ved Vingerjessa har de fått samlet alle de ulike aktivitetene på samme sted. I tillegg til arbeidsrommene har de sanserom og stillerom. Her er det mulig å trekke seg tilbake og slappe av i lys og behagelig lyd, eller legge puslespill, som et eksempel. De har også en lavvo i Skøienhagan som de håper de kan bruke mer i matpausene sine framover. 

Historisk benk

Ådalsbrukbenken er en rekonstruksjon av benken som opprinnelig het «Enkel havebænke» og ble produsert av Aadals Brug jernstøperi (1840-1928). Benken er laget i trykkimpregnert treverk og leveres i tre ulike farger: hvit, svart eller mørk grønn. Støpejernet er svart. 

- Ådalsbruk vel lurte på om vi ville ta over produksjonen og det takket vi ja til. Nå er vi i en prosess for å finne ut hvordan vi skal jobbe med den, forteller Kristine.  

- Prisen vet vi ikke ennå, opplyser Kristine. 

Hagebenk
Bilde lånt fra Ådalsbruk velforening.