OD-dagen, eller Operasjon Dagsverk, er en norsk solidaritetsaksjon av, med og for ungdom. På denne dagen jobber tusenvis av ungdom over hele landet for å samle inn penger som går til en god sak. I år går pengene til arbeid med psykisk helse i Uganda. 

- Det er veldig viktig for alle mennesker at man har en bra psykisk helse, bra med seg selv og får til å funke i hverdagen. Psykisk helse burde bli tatt på alvor uansett hvor man bor hen, mener Martine. 

Hun var en av sju ungdommer som rakk opp hånda da ordfører Marte Larsen Tønseth annonserte jobben som politisk rådgiver på OD-dagen. Martine er VG1-elev på Hamar katedralskole og fikk i dag en annerledes skoledag som høyre hånd til hjembygdas ordfører.

- Jeg synes det hørtes veldig spennende ut å få et lite innblikk i hverdagen til ordføreren og hva det går ut på. 

- Er du engasjert selv?

- Jeg sier noe hvis jeg mener noe, men jeg har ikke engasjert meg så mye tidligere, bortsett fra at jeg har vært med ett år i BUK (barn- og unges kommunestyre). 

Variert dag

Martine har fått være med på litt forskjellig denne arbeidsdagen. Alt fra en presentasjonsrunde på rådhuset for å se hva de ulike ansatte jobber med til å bli intervjuet av en avis. Formiddagen ble brukt ute på besøk hos Veflen som graver fiber i Løten. 

- Vi fikk se at de sveiset fibertråder som skal ut til abonnenter. Vi har sett sveising, kobling og graving på tre ulike plasser i kommunen. Gravearbeidet de har gjort er på 14 mil, opplyser ordføreren. 

- Jeg synes det var ganske gøy at vi dro litt rundt for å se hvordan de arbeida med fiber rundt om i Løten. Marte var veldig flink til å snakke med de og engasjere seg. De satte pris på at hun var der, smiler Martine. 

OD-dagen

Skal vi tro ungdommen har det ikke vært kjedelig å være med ordføreren på jobb. 

- Det er ingenting som har vært kjedelig. Jeg synes vi har fylt dagen ganske greit, det har gått fort, sier Martine.

Etter praten med kommunikasjonsavdelingen bar det videre til politisk ledermøte. Ordføreren jobber ofte lange dager og sene kvelder, men det var ikke Martine fremmed for. På spørsmål om hun skulle være med helt fram til sengetid var svaret:

- Jeg blir med så lenge jeg får lov.>

Å engasjere seg

Man blir ikke fullt utlært i løpet av en dag, men Martine kan ta med seg viktig kunnskap etter denne dagen med Løtens øverste folkevalgte leder. 

- Jeg har lært at det å være ordfører er mye mer enn å bare sitte på et kontor. Det er å engasjere seg i bygda, snakke med de som bor her og det folk driver med i Løten. Å være tilpasningsdyktig etter de du møter, oppsummerer Martine. 

-Kunne du tenke deg å bli ordfører?

- Altså, jeg tenker Marte er god på det. Per nå har jeg ingen planer, men det var gøy å se hva hun gjør, avslutter Martine.