- Det er en ny verden av muligheter som åpnes, smiler May Birgit Kjeverud der hun byr på en kopp te i stua si i Skogbygda.  

May Birgit er stangesokning, men etter flere år i Løten regner hun seg som løtensokning også.  

- Det er mer oversiktlig i Løten enn i Stange. Det passer meg godt, sier hun som etter 20 år i Oslo valgte å flytte tilbake til Løten, selv om hun fikk jobb som rektor i Stange. Hun har bodd flere steder i Løten, men de siste ni årene er det Østre Skogbygd som har vært hennes tilholdssted. Her har hun alt hun trenger: naturen veldig tett på, et sosialt fellesskap, utsikt, hund og katt, - og kort veg til massevis av opplevelser.  

- Jeg har alltid gått mye tur og da jeg gikk forbi dette huset synes jeg det var så fint, forteller May Birgit. Noen år senere ble huset lagt ut for salg og May Birgit var på visning. 

- Det var mange på visning, så jeg var ikke sikker på at jeg skulle få det. Jeg ble så glad da det ble mitt, smiler hun. 

Huset er ikke noe typisk standardhus. Her har hun stort kjøkken, stuer på rekke og rad med en ørliten høydeforskjell og store soverom i begge ender av huset. Det har mange kriker og kroker og ikke en helt alminnelig planløsning. 

- Jeg liker det sånn jeg, sier hun.  

Utenfor har hun bygd opp et tun med gamle tømmerhus, med blant annet et stabbur som er innredet med gamle møbler og fungerer som et gjestehus med overnattingsmuligheter. Bålplassen er flittig brukt. 

- Vi er flere damer som bor oppi her, både innflyttere og de som kommer herfra. Vi har et utrolig godt miljø og det har blitt mange vinkvelder ved bålet, sier May Birgit.  

Skogbygda eller Hellas?

May Birgit vil ikke flytte fra Skogbygda. Ja, om hun ikke skulle driste seg til å flytte til Hellas da. Hun er etter eget utsagn grekofil. Men nei, det handler ikke om å flytte til Hellas for godt, men kanskje for en periode.  

Et alternativ som også har vært oppe til vurdering, er å selge huset, bo på hytta i Engerdal og spare penger til å reise rundt i verden i et år.  

I utgangspunktet vil hun bo i Løten, men eventyrlysten som hun er, er hun åpen for alle muligheter. Hun elsker å reise og lære om nye kulturer. Det gleder hun seg til å gjøre mer av nå som hun blir pensjonist.  

- Jeg skal bruke min nye livsfase til å oppleve ting. Jeg er fortsatt nysgjerrig på nye opplevelser, smiler hun.  

dame i strikkegenser som sitter med en tekopp ved stuebordet

Hvor man vil bo som pensjonist handler ikke bare om man skal bo i hus eller leilighet. Det handler like mye om hvordan man vil leve. Hvor man har venner, naboer og hvilke tilbud man ønsker nærhet til. Er det rekreasjonsområder i nærheten, er det lett å komme seg til butikken, legen eller på apoteket? Har du venner du kan finne på ting med i umiddelbar nærhet? For May Birgit, som bor i Skogbygda, er nærheten til naturen sentral.  

- Jeg lever mye av livet mitt utendørs. Det kan jeg gjøre her. Her har jeg naturen tett på meg. Jeg blir varslet om det kommer ulv og jeg har hatt gaupe på jordet. Det er forbundet med skrekkblandet fryd, sier hun.  

For henne, som har bil og førerkort, er heller ikke distansen til Løten sentrum noe å snakke om. Det gode samholdet i bygda gjør at hun trives veldig godt.  

- Jeg føler meg veldig velkommen. Da jeg flyttet hit fikk jeg blomst på døra og da jeg ble 60 år sendte jeg ut melding om åpent hus med kake og kaffe og i løpet av kort tid var kjøkkenet fullt av mennesker. Jeg har ikke angret på at jeg flyttet hit!  

Planlagt overgang til å bli pensjonist 

Å bli pensjonist er noe May Birgit har tenkt på ei stund. Det er ikke en impulsiv handling fra hennes side, men noe hun har planlagt over tid.  

- Jeg føler jeg lever et rikt og godt liv. Jeg liker å være ute i naturen og nå kommer jeg til å få mer tid til det, sier hun, før hun understreker at det ikke er en flukt fra jobben.  

- Det handler heller om å gi fokus til en annen del av livet.  

Hun har fire voksne unger, to barnebarn, mor og far og en kjæreste. Venninner er det også flere av og hun gleder seg til å gå på kafe med dem midt på lyse dagen.  

- Jeg slutter ikke i jobben fordi jeg er lei av den. Jeg synes jo det blir vemodig å forlate de fine kollegaene jeg møter hver dag, men det er et livsvalg - å kunne bruke tid på andre ting.  

dame som kaster ut grus

Som kommunalsjef har hun en krevende jobbhverdag. Det er ikke en åtte til fire-jobb og hun jobber både sent og tidlig.

- Jeg trives med å ha mye å gjøre, men jeg merker at det er forskjell på å være 40, 50 og 65 år. Jeg har mindre overskudd nå. Som kommunalsjef må du være 100 % på, for barna i Løten fortjener det. Nå kan litt yngre krefter slippe til. Jeg er stolt av hva vi har fått til de årene jeg har jobbet i Løten. Jeg brenner fortsatt for barn og unge og vil fortsette å følge med, sier May Birgit.

Frihet, men også redsel for å føle seg unyttig 

Som pensjonist får du større frihet. Du må ikke ha på vekkerklokka om du ikke vil. Du kan ta en skitur midt på lyse dagen og om du har hytte må du ikke reise hjem på søndag, du kan faktisk være til tirsdag eller onsdag, eller kanskje helt til neste helg om du vil. 

- Jeg gleder meg til å kunne gjøre impulsive ting. Men det er jo selvfølgelig med litt blanda følelser jeg går av, for jeg er jo glad i jobben min. Jeg er ikke redd for at jeg ikke skal klare å fylle tida med aktiviteter, men jeg lurer litt på hvordan jeg skal få oppfylt den intellektuelle biten. Jeg er litt bekymret for hvordan jeg skal få følelsen av å være verdifull for noen andre enn bare meg selv, familien og vennene mine.  

May Birgit føler hun gjør en samfunnsnyttig jobb som kommunalsjef og har ikke helt klart å finne ut hva hun skal erstatte den viktige jobben med.  

dame i oransje boblejakke stående foran tømmerbygning med julenek foran

- Jeg er genuint opptatt av folk. Flyktninger og flyktningsituasjonen er også noe som opptar meg. Kanskje jeg kan bidra med noe der? 

May Birgit får sin siste arbeidsdag før påske. Da blir hun pensjonist. Står du i samme situasjon og lurer på hva som er lurt å tenke på? Aldersvennlig Norge har en nettside som skal være til hjelp. Her får du gode råd til deg som vil leve godt hele livet. Dette er spørsmål som de mener er fint å reflektere over: 

  • Hvordan vil jeg bo? 
  • Hvor vil jeg bo? 
  • Hvordan vil jeg føle meg? 
  • Hva vil jeg fylle tiden med? 
  • Hvem vil jeg omgås? 

Sjekk siden her.  

Vil du høre mer om dette kan du møte opp på Tematimen på Løten frivilligsentral tirsdag 19.mars kl. 13.00. Virksomhetsleder for hjemmebaserte tjenester, Cecilie Nilsen, vil da komme og fortelle om hvordan man kan planlegge litt som senior.

Se mer om arrangementet her.