Rosenlund hedret med blå plakett
Berit Ås, Kvinneuniversitetets mor, bidro med sjarm og historier da ordfører Marte Larsen Tønseth avduket den blå plaketten på Rosenlund i dag.
95-åringen hadde tatt turen tilbake til Løten og Rosenlund for den historiske begivenheten. Blå plakett settes opp på bygninger som har kulturhistorisk betydning, eller for å informere om viktige personer eller hendelser. Rosenlund ble bygget i 1915 som Løten gamlehjem, eller De gamles hjem som det er kjent som, og fra 1984 til 2006 huset bygget Norges første kvinneuniversitet. Det var Berit Ås, første kvinnelig leder av et politisk parti i Norge, velkjent for sitt arbeid med De fem hersketeknikker og kvinnesaksforkjemper, som hadde ideen om et Kvinneuniversitet i Norge.
- Ideen hentet jeg fra Sverige, sier Ås.
Hun begynte å jobbe med dette på 70-tallet og i 1984 så universitetet sitt lys i Løten, i den store villaen med eplehage og flott landlig beliggenhet. De hadde først sett på Dalen hotell i Telemark, men dette ble snappet av frikirken rett foran øynene på dem. I en sofasamtale med Ingrid Morken, universitetets første rektor, forteller Ås om utfordringene ved å starte opp. Det var aldri nok penger. Damene forteller at de fikk epletrær fra Vea planteskole som de plantet i hagen og solgte. Fortsatt kan det komme folk som sier de eier et av trærne i hagen. Ås var også en bereist dame og hadde kjente over hele verden. Da det var skikkelig krise slo hun på tråden til Texas, til ei dame hun kjente der. Da det svarte i den andre enden hørte Ås bare "How much?". Det var hjelp å få! Det var også en gladdag da Kvinneuniversitetet kom inn på statsbudsjettet.
Kvinneuniversitetet tilbød kurs, seminarer og foredrag. Det bidro til at mange kvinner fikk tilgang til arbeidslivet. Under oppstarten av universitetet var det mange arbeidsløse menn i Løten som fikk trygdepenger for å være med og male huset.
- Jeg var innom der flere ganger og da spurte mannfolka "Når kommer kvinnene a?", forteller Ås til latter blant tilhørerne.
Fortsatt liv i huset
Etter at Kvinneuniversitet ble lagt ned tok Gunnar Søberg over Rosenlund. Mang en løtensokning har nok vært her på bryllup, konfirmasjon, begravelse eller andre markeringer. I 2020 åpnet Tian helse landets første ALS-hus. Det er fortsatt Tian som drifter huset, nå som et avlastningstilbud for de med neverodegenerative sykdommer. På en måte er ringen sluttet, med oppstarten som de gamles hjem med mange kvinnearbeidsplasser, så en utdanningsinstitusjon for kvinner og nå igjen et hus med helsehjelp i fokus.
Ved avdukingen av den blå plakett trakk ordfører Marte Larsen Tønsteh fram viktigheten av å ta vare på huset.
- Det er flott med alle dere som er med og sørger for at nåværende og kommende generasjoner kan lære mer om husets historie. Dere er en del av den fantastiske reisen denne eiendommen har, sier Tønseth til alle gjestene, som hadde en form for tilknytning til stedet.
Åse Krogsrud i Løten historielag fortalte kort om husets historie. Blant annet het den første bestyrerinnen på Løten gamlehjem Lina Fleischer og hun var høyt respektert og verdsatt. De hadde tre etasjer pluss kjeller, griser, høns, grønnsakshage, frukthage, veksthus, bakerovn i kjelleren og blomsteranlegg. Derav navnet Rosenlund, kan hende.
- I 1928 var det 70-80 personer til bords, ifølge Krogsrud.
I tillegg til Krogsrud bidro Tor Karset med sanger om sterke kvinner.