Som lærer opplever Toril at det blir sterke bånd mellom henne og elevene: - Jeg blir glad i dem
Toril Mellum har vært lærer ved voksenopplæringa i Løten siden oppstarten i 2010. For henne finnes det ingen bedre arbeidsplass.
- Det er kjempemorsomt å være med de som er motivert for å lære et nytt språk, og det er fint å få være med de når de etablerer seg i et nytt land. Det blir veldig sterke bånd mellom elev og lærer. Jeg blir jo glad i dem, smiler Toril.
Olena Afanasikova fra Ukraina er full av lovord om læreren sin.
- Hun er en veldig flink lærer, skikkelig flink. Alle lærerne her er veldig gode og vi er veldig glade for at dere er her, skryter hun.
Jeg er på besøk i første time onsdag. Tema for timen er arbeidslivet. Undervisningen skal ta for seg norsk og samfunnsfag, og her får de begge deler samtidig. De leser høyt, snakker om teksten og Toril forklarer vanskelige ord og uttrykk. Har du noensinne tenkt over betydningen av "å gidde", eller at lønningspils er et rart ord (i alle fall om du ikke er norsk). Toril forklarer så godt hun kan ved å bruke synonymer og eksempler. Hun trekker fram preposisjonsuttrykk, sammensatte ord, adverb og direkte/indirekte måte å si ting på. De kommer ofte inn på kulturforskjeller. I teksten i boka setter sjefen seg ned med de andre i pausa og snakker om løst og fast, og hun rydder kaffekoppen til en annen ansatt når pausa er ferdig. Dette hadde vært utenkelig i elevenes hjemland, slik som Syria og Ukraina. De forteller om egen opplevelser rundt temaet, for elevene på gruppa har en praksisdag i uka. Da jobber de som rørlegger, sykepleier, på barselavdeling, syr kostymer, jobber på gård eller hos OBOS, for å nevne noe.
- Nordmenn kan være et litt lukket folk som er vanskelig å bli kjent med, sier Toril, men legger til:
- Det er mye felles med Afrika og Nord-Norge. Der snakker de med fremmede folk.
Et viktig tilbud
Løten voksenopplæring har 55 elever og fire lærere. Hovedtyngden av elevene de har nå kommer fra Ukraina, men andre nasjonaliteter er for eksempel Syria, Polen, Thailand, Myanmar, Brasil, Tyrkia, Burundi, Filippinene, Seychellene, Litauen og Italia. Lokalene er små, men de gjør det beste ut av den plassen de har. Elevene er delt opp i tre grupper etter nivå og de har undervisning fem dager i uka. Før 2010 var voksenopplæringa for bosatte i Løten på Hamar. Da det ble fattet vedtak om å flytte tilbudet hit lokalt var Toril den som startet opp.
- Vi har sett hvor viktig det er å ha dette tilbudet i nærmiljøet. De har jo barn i skole og barnehage her, så det er nyttig at tilbudet er her. Jeg skjønner ikke hvordan det skulle vært praktisk mulig for dem å være på Hamar, sier Toril.
Toril er sjeleglad for at de kan ha voksenopplæringa lokalt i Løten.
- Elevene trives her og vi er glade for å få beholde tilbudet her, sier hun.
De er en liten skole og klarer dermed å skape tette relasjoner.
- Vi synes at vi klarer å få til en trygg atmosfære og at alle tør å si noe i klassen.
Trygghet og omsorg i Løten
Olena Afanasikova kom fra Ukraina til Norge i mars 2022. Hun begynte på norskopplæring i Løten 19. april og i mai flyttet hun til Løten.
- Jeg har ett mål: å lære norsk til nivå B2, forteller hun.
Nivå B2 er det nivået man må på om man skal kunne bli tatt opp til høyskole i Norge. Man skal kunne reflektere og drøfte på norsk. Olena er utdannet jurist fra hjemlandet og ønsker seg en jobb i Norge. Nå har hun fått språkpraksis i OBOS på Hamar. Hun trives godt i Norge og i Løten, og spesielt på skolen.
- Alle menneskene her er høflige og smiler. Jeg blir kjent med mennesker fra andre land. Det er veldig spennende. Vi har trygghet og omsorg i Løten, sier Olena.
På spørsmål om hva som er det beste med Løten trekker Olena verken fram den fine naturen eller de fine tilbudene vi har.
- Jeg tror det beste i Løten er menneskene. De er veldig snille mot flyktninger, smiler hun.
Selv er hun aktiv på språkkaféen til Løten Røde Kors. Den foregår hver torsdag på Bøndsen og her hjelper Olena til med kaker, vaffelsteking og rydding.
- Jeg liker å gå på språkkaféen fordi jeg blir kjent med mennesker og det hjelper meg å bli bedre i norsk, avslutter hun.