Søndagskonserter er årets nyvinning på sommerprogrammet på Klevfos industrimuseum.

- Vi har valgt å sette opp små konserter i Hollenderiet hver søndag kl. 14.00 som en utvidelse av omvisningen, forteller museumsvert Dorte Nilssen. 

De har fire sommerguider og disse vil synge sanger fra Tor Karseth sine forestillinger i de små søndagskonsertene. 

- Det blir en del fra "Arbesdaer", som vi alle har spilt i, og fra "Mens Edvard tegner", forteller Dorte.

fire ungdommer i svart t-skjorte i fabrikkbygning
Sommerens guider. Foto: Natalie Sørlie/Anno museum

Et unikt industriminne

Klevfos industrimuseum ble opprettet etter at fabrikken ble lagt ned i 1976. Fabrikken står akkurat som den gjorde da arbeiderne forlot den. 

- Det er veldig spesielt, sier Dorte, som legger til at det er veldig fint både i og utenfor fabrikken.

- Kommer du til Klevfos får du både industrihistorie, lokalhistoire og kunsthistorie, og et generelt innblikk i hvordan livet var 70 år tilbake i tid. Jeg tror det er ganske mange lokale som egentlig ikke helt vet hva som finnes her på Klevfos og hvor stort det er, det som skjedde her. Jeg tror mange blir overrasket når de kommer hit, smiler Dorte.

Så om du vil la deg overraske - ta turen til Klevfos. Omvisningene tilpasses dagens publikum, så om du er ung eller gammel, det vil alltid være noe spennende å lære og oppleve på Klevfos. På tirsdager kan barna lage sitt eget papir før omvisningen i fabrikken.

dame som viser fram hjemmelaget papir

Kunstutstilling inspirert av Løten

Glafira Galuzina fikk Trættebergstipendet av Løten kommune i 2023. Hun har hatt et kunstneropphold på Klevfos og i juli vises utstillingen hennes "Hæærn fløtte" i fabrikken. Utstillingen er tredelt og den ene delen er inspirert av Løten.

- Tegninger av okser, griser og fugler fra de nærliggende gårdene i Løten bringer inn en følelse av lekenhet og naturlighet til utstillingen, samtidig som de knytter seg til lokalsamfunnet og den omkringliggende naturen. Okser, griser og fugler er alle kjente elementer fra bondens liv og symboliserer en slags autentisitet og jordnærhet. Jeg ville tegne det jeg elsket ved å bo her i Løten, sier Glafira, og fortsetter:

- Skotske okser og svømmende griser, pyramider av sauer om sommeren etter at de har blitt sluppet løs, traner på jordet nedenfor huset vårt, kuer i skogen (jeg har bare sett dem i gresset på åkeren før) og en lang elg som krysser veien vår hele tiden. Løten er kjent for sine nydelige steinsopper, og en kjent kokk fra en Oslo-restaurant kommer hit for å plukke dem.

skotsk høylandsfe foran hus tegnet i pastell
Et av Glafiras verker. Ser du hva hun er inspirert av?

Gjennom tegningene sine ønsker Glafira å bringe et smil til publikums ansikter, og å gi dem en pause fra de dypere og mer alvorlige temaene som utforskes i andre deler av utstillingen hennes. 

Her er sommerprogrammet på Klevfos 

  • Kunstutstilling "Hæærn fløtte" - Vinner av Trættebergstipendet 2023, Glafira Galuzina, viser utstillingen som hun har jobbet med mens hun har hatt kunstneropphold på grafikkverkstedet på Klevfos. Les mer om utstillingen her.
  • Installasjon av Monica Westvold - Monica er inspirert av Munch og har laget en kunstinstallasjon du kan se på Klevfos i sommer. Les mer om den her.
  • Kunstutstillingen "Papir og lerret" - Søstrene Tove Loe-Solberg og Heidi Solberg setter opp kunstutstillingen "Papir og lerret"! Det blir åpning av utstillingen 1. juli kl 12:00. Utstillingen er åpen hver dag i juli.
  • Papirlaging for barn hver tirsdag i juli kl. 11.00. Her lager du papir slik de gjorde før papirmaskina ble oppfunnet. Les mer her. 
  • Omvisning i fabrikken - hver dag kl. 12.00. Bli med på omvisning for å få et innblikk i industrilivet. Klevfos Cellulosefabrikk AS startet opp i 1888 og var den første fabrikken i landet som videreforedlet egenprodusert cellulose til kraftpapir eller gråpapir. Fabrikken ble nedlagt i 1976 og det meste er intakt. 
  • Omvisning i Munchsenteret og Boli'n - hver dag kl. 13.00. Opplev historien om Edvard Munchs liv i Løten i Munchsenteret og se hvordan arbeiderne på Klevfos Cellulose- og Papirfabrik bodde. 
  • Klassisk på Klevfos - klassiske konserter hver lørdag kl. 14.00. Se hvem som spiller de ulike lørdagene her.
  • Søndagskonserter - konsert med sommerguidene hver søndag kl. 14.00. Konsertene er en utvidelse av omvisningene og varer i ca. 30 minutter.

Opplevelsene i lista over er inkludert i museumsbilletten.