De glade karene trives godt på kjøkkenet på Løten helsetun. Her får de utfolde seg med matlaging hver dag, og ingen lager den brune sausen likt. Det er en av fordelene med kok-server-metoden som de bruker her, at maten lages fra bunnen hver dag, og at den blir preget av kokken som lager den. 

- Vi får brukt faget og sausen varierer litt ut ifra hvem som lager den. Alle på kjøkkenet her er faglært og når man først har et fagbrev er det fint å kunne bruke det, sier Hans Erik. 

Han har vært ansatt på kjøkkenet på helsetunet siden 2022. Både han og Stig Raymond har jobbet som restaurantkokk tidligere, men er begge godt fornøyd med å ha fått seg jobb som institusjonskokk. 

kokk som rører i små gryter

- På grunn av ugunstige arbeidstider var det fint å få jobb som institusjonskokk. Her er det forutstigbar arbeidstid og ikke kveldsarbeid. Vi jobber hver tredje helg, men det er også bare på dagtid. Det er fint å kunne ha tid til familien, slår Stig Raymond fast. 

Variert hverdag

På helsetunet lages det frokost, lunsj og middag. Det bakes og vaskes opp, og det lages catering til skoler, barnehager, kommunestyremøter eller andre møter. De lager kald og varm mat, og de selger mat i kantina. På kjøkkenet rullerer de på oppgavene og får en variert dag. De har en fast sjuukersmeny, men endrer den for eksempel til høytider. 

- Vi ansatte kommer med innspill om det er noe som ikke funker, eller om vi skal teste noe nytt, sier karene. 

Stig Raymond har lengst fartstid, med oppstart på Løten helsetun i 2017. Nå jobber han blant annet med et nytt system som skal gjøre at de får enda mindre matsvinn med for eksempel å beregne porsjonene bedre. 

- Vi har jobbet mye det siste året med å redusere matsvinn. Men alle skal få nok mat, ingen skal gå sultne, sier Hans Erik. 

mann som rører i stor gryte

Sammenliknet med restaurantbransjen, hvor de begge kommer fra, er livet som kokk på institusjon noe helt annet. 

- Hvis du ikke har lyst på privatliv og familie kan du jobbe i restaurant, sier Stig Raymond med et smil om munnen.

- Jobber du i restaurant så må du på jobb når alle andre har fri. Her på helsetunet vet vi hvor mange vi skal lage mat til når vi kommer om morgenen, og vi vet hvem som har allergier, sier Hans Erik. 

Åpen middagsservering

Kantina på helsetunet er åpen for alle. Her kan du komme og spise lunsj eller middag. Middagsserveringa er fra klokka 13 til 14.30 hver dag. De har en del faste kunder, men kantina er stor og det er plass til mange flere. Også ute på bygda får innbyggerne nyte den gode maten som Stig Raymond, Hans Erik og de andre lager. 

- Vi lager cirka 130-150 middagsporsjoner hver dag. Omtrent 50 av disse kjøres ut til hjemmeboende, forteller Hans Erik.

De er stolte av kok-server-metoden og jobber hardt for å beholde denne. Den er en av kjøkkenets stoltheter, sammen med godt arbeidsmiljø.

- Jeg trives veldig godt, sier Stig Raymond.

- Det kunne ha vært et par mannfolk til her, slenger Hans Erik frampå. 

- Jeg er glad Hans Erik begynte, sier Stig Raymond, men legger til:

- Men vi spøker og har det moro. Alle har fagkompetanse og vi kan hjelpe hverandre.

- Jeg tror sjelden jeg har jobbet noen plass hvor det har vært mindre konflikt innad i arbeidsgruppa, men noe uenighet må det være, ellers blir det ingen framgang, konkluderer Hans Erik. 

fire glade mannlige kokker
Mennene på kjøkkenet på helsetunet. Fra venstre: Rune Reinfjord, Hans Erik Engen, Kjetil Bekkelund (lærling) og Stig Raymond Slaggerud.