- Den første dagen jeg var her var en solskinnsdag. Jeg gikk ut og plukket planter og prøvde meg fram med dem, sier Glafira og viser fram fargerike monoprint. Det er planter, giftige og medisinske, som har fått maling på og har blitt trykket på ark. Det var en idé hun fikk da hun kom til Klevfos, for hun hadde egentlig tenkt å jobbe med pastell og blekk.

- Det er veldig interessant med ulike teksturer på gamle bygninger, sier hun og tar på det ru tregolvet. Hun legget er ark over og gnir papiret med myke blyanter. Plutselig dukker det opp et øye på arket. Teknikken heter frottage og ble først tatt i bruk av Max Ernst. Også Salvador Dali har brukt denne teknikken.

Rikholdig kunstliv

Glafira er profesjonell billedkunstner, kurator, produsent og formidler - utdannet både kunsthistoriker og kunsthistorie-pedagog. Hun er født og oppvokst i Murmansk og kom til Norge i 2017. De tre siste årene har hun bodd og jobbet i Løten. Hun har tidligere hatt en rekke utstillinger i land som England, Norge, Russland, Danmark og Tyskland. Nå, under oppholdet på Klevfos, skal hun jobbe med å lage innhold til hennes neste separatutstilling: sommerutstilling på Klevfos i juli 2024. Resten av september har hun tilhold på Klevfos, for premien når hun mottok Hallvard Trætteberg-stipendet var et månedsopphold for å arbeide med kunst i Løten.

maleutstyr og kurv stående foran vindu

- Jeg har ikke noe studio hjemme, så jeg ville gjerne ha en plass til å utvikle ideene mine og være alene for å jobbe, forteller Glafira. 

Klevfos er perfekt i så måte. Her er det ikke dekning på telefonen hennes og Glafira får jobbe uforstyrret. Det er ingen som går i vegen eller spør om å få låne en blyant. 

- Det er frihet. Vanligvis deler man studio med flere kunstnere. Her er det ingen som forstyrrer. Jeg har heller ingen sjef over meg og jeg kan leke og prøve meg med ulike teknikker, smiler hun. 

Bruker og utvikler kunnskapen sin

Hun har bodd i byer store deler av livet, men har alltid vært interessert i naturen, spesielt planter. Når hun og mannen nå har flyttet til Løten bor hun midt i et univers hun kan utforske.

- Det er svært interessant å bruke kunnskap om naturen og planter i kunsten. Nå bor vi i skogen og jeg fortsetter å utvide kunnskapen min. Det er vanskelig i en by hvor det er asfalt overalt og planter bare til pynt, sier hun engasjert.

fugl tegnet i svart

Hun er utdannet kunsthistoriker og kan mye i teorien, så nå er hun glad for å kunne prøve ut nye teknikker i praksis. På Klevfos er det gulv, vegger, dører og steiner som hjelper henne i arbeidet med frottage-teknikken. Hun har med seg ark i ulike farger, ulike redskaper å tegne med, som blekk og pastell, og er i gang med utforskingen. På planen står også workshop for barn, men akkurat når disse blir er fortsatt usikkert. Det er derimot ingen tvil om at hun er i full gang med å lære seg nye teknikker som hun gjerne vil lære videre. Glafira er svært glad for å ha fått stipendet:

- Det betyr mye å få jobbe er. Jeg er veldig glad for denne muligheten. Her er det plass til å eksperimentere og prøve ting. Det er kult å være her, smiler hun.

dame som peker på monoprint