Inne i en tom datasenterhall klipper Theo Bertram,  «Vice president for Government Relations and Public Policy» i Tiktok i Europa, snora. Den første av tre bygninger er innflyttingsklar. Det vil si at Tiktok nå kan begynne med levering, installering, kabling og testing av servere. 

En milepæl

- Dette er en stor milepæl for oss. Vi som kommune har jobbet målrettet etter strategien Norge har lagt om at vi skal arbeide for den nye, grønne energien her i landet. Vi er veldig glade for at Green Mountain kjøpte tomt her. Det betyr utrolig mye for vår region, for næringsliv, for ansatte og sysselsetting, sier ordfører Marte Larsen Tønseth. 

- Vi er veldig stolte over at vi som relativt passe små kommumner i Norge har samarbeidet godt og fort i denne saken. Det er med stolthet vi kan si at det er den største næringsinvesteringen i kommunene våre noensinne, sier Vigdis Stensby, ordfører i Hamar kommune, kledd i bunad fordi hun skulle rett videre for å møte H.K.H Kronprins Haakon. 

to gulkledde damer som holder tale og har en blomsterbukett med seg.

Inne på området har tre svarte og grønne bygninger på 129 meter lengde og 34 meter bredde reist seg på kort tid. Hver av byggene har seks datahaller hvor det skal leveres 30 megawatt per bygg. 

- Vi ser fram til at Tiktok skal ta i bruk bygningene, sier Svein Atle Hagaseth, CEO i Green Mountain. 

Stor aktivitet

Green Mountain startet på Heggvin for et år siden. Bertram kan fortelle at han var på besøk for seks måneder siden.

- Det er helt utrolig å se hvor fort bygningene har blitt bygd. 

Han trekker fram bærekraft og 100% ren energi som viktige parameter for Tiktok. Han legger også vekt på størrelsen på datasenteret og sikkerheten.

- For oss er dette en nøkkel til å holde dataene trygge. Det er vårt største datasenter i Europa og vi skal jobbe godt for å holde dataene trygge her.

fem gulkledde og to ordførere på byggeplass
Representanter fra Green Mountaint, Tiktok og ordførere i Hamar og Løten.

Ordfører Marte Larsen Tønseth er glad for anlegget er underlagt norske sikkerhetslover.

- Det gjør at databransjen har strenge nasjonale føringer som sørger for at det er seriøse aktører i bransjen. Det er veldig trygt for oss som kommunen. Vår rolle i dette har vært å være en god tilrettelegger når det gjelder regulering. Man bli utrolig stolt når man ser hva som skjer her. På besøk her i dag har jeg sett flere løtensokninger som har fått jobb her, som har vært i usikre bransjer tidligere, smiler ordføreren på rundturen inne på anlegget. 

to unge damer i synlighetsklær og hjelm
Løtensokningen Alisa Hansen jobber i Green Mountain. Her med ordføreren.

Ifølge Hagaseth er det 600-700 arbeidere i sving på anlegget hver dag. Når datasenteret står ferdig ligger det an til 70 ansatte i hvert bygg. Neste bygning skal være klar i mars, mens den tredje er estimert ferdig i juli. Han viser fram infrastrukturen som bygges utenfor hvert bygg, her ligger både kjøleanlegget og generatorer som gjør at de kan drifte videre ved strømbortfall. Han opplyser også at de er i dialog med noen som vil bruke restvarmen, men at det ikke er avgjort ennå.