Det er tømmedag og kvelden før har du satt ut søppeldunkene med håndtaket ut mot vegen. Avfallet er riktig sortert og det er måkt og strødd rundt søppeldunkene. Du har fjernet is og snø fra toppen av dunkene og sett at det ikke er noen høye brøytekanter som sperrer for tilkomsten. Den gule bilen fra Sirkula kommer, renovatøren hopper av, tar dunkene enkelt bort til bilen og sørger for at den tømmes før den settes tilbake. Har du hengt på en plastpose på restavfallsdunken eller en matavfallspose på matavfallsdunken får du en rull med nye poster av renovatøren. 

Strøing rundt avfallsdunk

Slik går en enkel og grei søppeltømming. Hvis du ikke har tilrettelagt for renovatøren kan i verste fall søppeldunkene dine forbli utømt. Du har nemlig ansvar for at det skal være forsvarlig for de å gjøre jobben sin. Det betyr at dunkene ikke blir tømt om det er fare for renovatørens sikkerhet og helse, fare for skade på renovasjonsbilen, fare for sikkerheten til folk som ferdes der de kjører eller fare for skade på privat utstyr som gjerder, privatbiler, garasjer eller liknende. 

Min renovasjon

Det viktigste for deg som privatperson er å vite når du har tømmedag. Det kan appen "MinRenovasjon" hjelpe deg med. Du laster den ned fra Google Play eller App Store. Det kom en ny versjon i november/desember, så har du allerede appen så må du oppdatere den. Når appen er klar søker du opp kommunen din og legger inn adressen.  Dersom du ønsker varsel kan du skru på dette. Det er også mulig å få tømmekalenderen på papir eller via SMS-varsling. 

Her finner du tømmekalender som du kan skrive ut og hvordan du bestiller SMS-varsling 

Min renovasjon app på mobil

Husholdningen betaler et årlig renovasjonsgebyr til kommunen. I dette inngår henting av avfall hjemme og levering til gjenvinningsstasjonen. I åpningstiden kan du her levere alle typer avfall, unntatt matavfall. Levering av restavfall har en ekstra avgift. 

De to nærmeste gjenvinningsstasjonene til Løten er Heggvin og Kretsløpsparken.

  • Heggvin gjenvinningsstasjon og avfallsanlegg, Arnsetvegen 41, Vang på Hedmarken
  • Kretsløpsparken gjenvinningsstasjon, Arnkvernvegen 169, Furnes/Hamar

Ekstra plastavfalls- og matavfallsposer kan hentes på Servicekontoret i Løten i åpningstiden. 

Det er veldig viktig at du sorterer avfallet ditt. Avfallet du kaster kan brukes til nye ting: papir kan bli til nytt papir, syltetøyglass kan bli til nye glass, metallboksen kan bli til en del av en sykkel. Gjenbruk av ressursene gjør at jordas råstoffer spares lenger til glede for oss og kommende generasjoner. Ekstra viktig er det at du leverer inn farlig avfall, slik som batterier, lyspærer, maling, gassbokser, olje, insekt- og ugrasmidler, mobiler, ledninger, elektronikk og andre produkter som bruker strøm. 

Her får du hjelp til å sortere riktig:

Sorteringsguide

 

Information in other languages

Do you not understand norwegian? In the link below you can find information about waste management in 21 other languages. 

Information about waste management

Resirkula

I Kretsløpsparken på Gålåsholmen finner du en samling av bruktbutikker, samt kafé. Her kan du gjøre et bruktkupp. Dette er butikkene:

  • Resport og fritid
  • Re:Elektro
  • Piruett
  • Grønne saker
  • Melkespannet kalkmaling og redesign
  • Bite'ti kafeteria

UFF x Resirkula har åpnet i nye lokaler i Strandgata 71 i Hamar sentrum. 

Resirkula tilbyr også kurs og aktiviteter. Neste ut er reparasjon og redesign av strikk med Anja Hekne.  

Les mer om Resirkula her