Virksomhetsledere
Det er et lederansvar å sikre at ansatte i ulike tjenester er kjent med og tar i bruk kommunens system for bekymringshåndtering og tverrfaglig samarbeid.
Barn, unge og familier skal merke at ansatte i Løten kommune spiller på lag for å finne gode løsninger. Det forutsetter ansatte med god kompetanse og kjennskap til hverandres tjenester, en felles holdning om at vi løser oppdrag best sammen, og et solid system for tverrfaglig samarbeid.
I Løten kommune er det er en prioritert målsetting å styrke oppdager- og handlingskompetansen hos ledere og ansatte slik at barn og unge får tidlig og tilpasset hjelp. Det er mange tjenester i kommunen som jobber for å ivareta utsatte barn og unge, og disse reguleres delvis av ulikt lovverk. Tjenesteområder som er særlig relevante er:
- Barnehage og skole, som blant annet reguleres av henholdsvis barnehageloven og opplæringsloven
- Barneverntjenesten, som blant annet reguleres av barnevernloven
- Helse- og omsorgstjenestene, herunder særlig helsestasjons- og skolehelsetjenesten, men også andre typer tjenester som har kontakt med barn, unge og foreldre, som blant annet reguleres av helse- og omsorgstjenesteloven
- NAV-kontoret, som blant annet reguleres av NAV-loven og sosialtjenesteloven
For å sikre tidlig oppdagelse og handling, er det viktig at de ulike tjenesteområdene i kommunen samarbeider. En sentral samarbeidsaktør er kultur- og fritidssektoren.
Det er innbyggerens behov som skal være styrende for det tverrfaglig- og tverrsektorielt samarbeid, ikke kommunens organisering. Samarbeid må skje innenfor grensene som lovverket setter, for eksempel med hensyn til taushetsplikt, samtykke, personvern og dokumentasjon.
I Løten kommune sikrer BTS-modellen og BTI-veilederen helhetlig, systematisk, tidlig og koordinert innsats for gravide, barn, unge og familier det er knyttet en uro eller bekymring til.
Det er et lederansvar å sikre at ansatte i ulike tjenester er kjent med og tar i bruk kommunens system for bekymringshåndtering og tverrfaglig samarbeid.
Tverrfaglige samarbeidsarenaer
Nasjonale veiledere og retningslinjer
- Psykisk helsearbeid barn og unge
- Nasjonal veileder-samarbeid om tjenester til barn, unge og familier
- Tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge
- Bruk av Barnekonvensjonen i saksbehandling
Viktige styringsdokumenter i kommunen
- Kommuneplanens samfunnsdel
- Strategisk plan for barn og ung 2022-2023
- Føringer for Folkehelsearbeidet i Løten Kommune 2016-2026
- Interkommunal Handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2023-2026
- Oversikt over alle temaplaner, kommunedel ålaner og kommuneplanen
Lovverk som omtaler samarbeidsplikten
Velferdstjenestene plikter å jobbe sammen for å styrke barn og unges samlede oppvekst- og læringsmiljø. Samarbeidsplikten omtales i:
- barnevernsloven § 15-8
- familievernkontorloven § 1 a
- opplæringsloven § 15-8
- spesialisthelsetjenesteloven § 2-1 e
- privatskoleloven § 3-6 a
- barnehageloven § 2 b
- NAV-loven § 15 a
- krisesenterloven § 4
- sosialtjenesteloven § 13
- helse- og omsorgstjenesteloven § 3-4
- tannhelsetjenesteloven § 1-4 a
- integreringsloven § 50