Tverrfaglig samhandling
Tverrfaglig møtearenaer for samhandling mellom tjenestene er avgjørende for å sikre barn og unge tidlig og koordinert hjelp.
Gjennom tverrfaglig samhandling får tjenestene bedre og gjensidig forståelse for hverandres oppgaver. Tjenestene blir også bedre på å koordinere innsats og ansvar slik at oppfølgingen blir mer helhetlig og sammenhengende. Målet er at barn, unge og familier som trenger det, får rett hjelp til rett tid.
I Løten kommunen har vi ulike arenaer for samhandling både innad i tjenestene og på tvers av tjenestene. Samarbeid på systemnivå vil si å samarbeide uten at det er knyttet til en enkeltsak.
Kommunens ledelse bør sikre at de virksomheter som arbeider med barn, unge og deres foreldre i sitt daglige arbeid, har avtaler/prosedyrer om samarbeid på systemnivå som sikrer oppfølging av involverte barn og unge. De må følges tett opp av ledere, slik at avtalene er kjent og blir fulgt i virksomhetene.
Lovverk som omtaler samarbeidsplikten
Velferdstjenestene plikter å jobbe sammen for å styrke barn og unges samlede oppvekst- og læringsmiljø. Samarbeidsplikten omtales i:
- barnevernsloven § 15-8
- familievernkontorloven § 1 a
- opplæringsloven § 15-8
- spesialisthelsetjenesteloven § 2-1 e
- privatskoleloven § 3-6 a
- barnehageloven § 2 b
- NAV-loven § 15 a
- krisesenterloven § 4
- sosialtjenesteloven § 13
- helse- og omsorgstjenesteloven § 3-4
- tannhelsetjenesteloven § 1-4 a
- integreringsloven § 50